Türk iş hukukunda asgari süreli iş sözleşmesi - Erener, Ebru (My University, 2016)
TÜRK İŞ HUKUKUNDA ASGARİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ Özel hukuk sözleşmelerine hakim olan sözleşme serbestisi ilkesi gereği, tarafların diledikleri şekilde iş sözleşmesi tesis edebilmesi mümkündür. Bu sözleşmelerin geçerliliği ise Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka aykırı ve konularının imkansız olmamalarına bağlıdır. Sözleşme serbestisi iş hukukunda da kural olarak geçerlidir. Bu bağlamda 4857 sayılı İş Kanununun 9. maddesinde tarafların Kanun hükümlerine bağlı kalmak şartıyla istedikleri türde sözleşme kurabileceklerini düzenlemiş ve bazı sözleşme türlerine örnek olarak yer vermiştir. Mevzuatımızda açıkça düzenlenmemekle birlikte sözleşme serbestisi kapsamında düzenlenmesi mümkün olan sözleşmelerden biri de asgari süreli iş sözleşmesidir. Asgari süreli iş sözleşmelerinin varlığı öğreti ve Yargı kararlarında kabul edilmiş fakat tabi olacağı yasal esasların Kanun koyucu tarafından hüküm altına alınmaması bu sözleşmenin hukuki niteliğini ve sonuçlarını tartışmalı hale getirmiştir. Çalışmamızda asgari süreli iş sözleşmesinin hukuki niteliği, kuruluşu ve sona ermesine ilişkin hususlar sözleşme türünün kendi dinamikleri çerçevesinde öğreti ve yargı kararları ışığında incelenmeye çalışılmış, hukuki sorunlara ilişkin önerilerde bulunulmuştur. zleşmesi, Asgari Süre, Fesih, Fesih Hakkının Sınırlandırılması, Cezai Şart

MINIMUM TERM CONTRACT IN TURKISH LABOUR LAW According to principle of freedom of contract, the parties of private law contract may choose type of contract at their discretion. Validity of this contract relies on the condition that it is not against law, good morals and immpossible. In principle Turkish labour law recognizes freedom of contract. This principle is also regulated in the Article 9 of the Labour Code No. 4857 and some examples of implementation are set forth. In this context, although minimum term contract is not regulated in Labour Code, parties may execute such agreement within the scope of freedom of contract. However, the legal character of minimum term contract which is accepted in doctrine and judicial decisions is controversial since the lack of legislative regulations. In our study, we have tried to examine the rules and issues related to legal character, establishment and termination of the minimum term contract, in the light of doctrine and judicial decisions.
Keywords: İş hukuku; İş sözleşmesi; Türkiye