Isı etkisinin solar panel verimliliğine etkisinin incelenmesi - Aslan, Cemal Ozan (My University, 2011)
ISI ETKİSİNİN SOLAR PANEL VERİMLİLİĞİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Bu çalışmada özellikle solar ve rüzgar enerjileri olmak üzere Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına dair genel bir literatür taraması yapılmıştır. Bu enerjilerin doğadaki oluşumu ve bu enerjilerden elektrik enerjisi üretim yöntemleri üzerinde durulduktan sonra rüzgar tribünü ve solar hücrelerden müteşekkil hibrid elektrik üretim sistemlerinin verimliliğini etkileyeceği düşünülen, solar hücrenin rüzgar tribününe göre konumlandırılmasının hücrenin sıcaklık değerini ve dolayısıyla verimliliğini etkileyeceği varsayımından yola çıkılmıştır. Oluşturulan veri edinim sistemleri ve yazılımlarından oluşan deney düzeneği ile bu varsayımın ampirik verilerle desteklenmesi adına bir çalışma yürütülmüştür. Rüzgarın, rüzgar tribününden akış karakteristiği göz önünde bulundurulduğu zaman, rüzgar tribününün rotor diskinin arka kısmı olarak adlandırabileceğimiz, rüzgarın diskten akıp, hızı ve basıncının düştüğü noktada konumlandırılan bir solar hücrenin veriminde düşme olduğu gözlemlenmiştir.

INSPECTING THE EFFECT OF HEAT ON SOLAR PANEL EFFICIENCY In this work a general literature review, especially for solar and wind energies, has been done on the topic of Renewable Energy sources which includes how these energies occur in nature and how electrical energy derived from these kind of energies. After doing so, an efficiency phenomenon for solar cells’ positioning according to wind turbines in solar-wind hybrid electrical energy production units tried to be understood via empirical observations. The thought that solar cells’ positioning may have an impact on their efficiency arouses from two different known subject; the first is that the wind which flows through the wind mill has different speed and pressure charecteristics and the second is that, which is proven by previous works, solar cells work more efficiently at low temperatures; combinining these two known truths the question which air characteristics is more able to keep the solar cells at low temperatures by means of heat convection has been investigated.
Keywords: Mekatronik