5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre kişisel verilerin kaydedilmesi suçu (M.135) - Aydemir, Cansu Ceren (My University, 2023)
İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman hükümeti tarafından ele geçirilen verilerin kullanılarak kişilerin yaşama haklarını dahi ihlal eden sonuçlara neden olması savaş sonrasında özel hayatın gizliliğinin önemini ortaya koymuştur. Bu kapsamda acı tecrübelerin tekrarlanmaması için gerek uluslararası gerekse ulusal birçok yasal düzenleme yapılmıştır. Kişisel veri özelindeki ilk sözleşme 108 sayılı Sözleşme’dir. Türkiye için bağlayıcı olan Sözleşme’nin en önemli özelliği, taraf devletlere kişisel verilere ilişkin düzenleme yapmayı zorunlu kılmasıdır. Türkiye –Sözleşme’ye uygun olarak- Sözleşme’yi onaylar onaylamaz 2016 yılında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nu kabul etmiştir. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kabul edilmeden önce 2010 yılında Anayasa ile kişisel verilerin korunmasını isteme hakkı, 2005 yılında da 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile de kişisel verilere ilişkin suçlar düzenlenmiştir. Bu çalışmanın konusunu oluşturan kişisel verilerin kaydedilmesi suçuna Türk Ceza Kanunu’nun 135. maddesinde yer verilmiştir. Hükme göre kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi suç olarak düzenlenmiştir. Türk Ceza Kanunu’nda kişisel verilerin tanımı yapılmadığından kişisel veri kavramı hakkında Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ndan faydalanılması gerekmektedir. Bu nedenle çalışma iki bölüm halinde oluşturulmuştur. Birinci bölümde kişisel verilere ilişkin açıklamalara yer verilirken ikinci bölümde kişisel verilerin kaydedilmesi suçu unsurlarına ayrılarak incelenecektir.

During the Second World War, the fact that the data seized by German Government caused results that violated even the right to life of individuals brought the importance of privacy after the war. In this context, many international and national legal regulations have been made in order not to repeat the painful experiences. The first contract specific to personal data is Contract No. 108. The most important feature of the Convention, which is binding for Turkey, is that it obliges the parties to make regulations regarding personal data. Turkey -in accordance with the Convention- has accepted the Personal Data Protection Law No. 6698 in 2016 as soon as it ratifies the Convention. Before the Personal Data Protection Law was adopted, the right to demand the protection of personal data was regulated by the Constitution in 2010, and crimes related to personal data were regulated by the Turkish Penal Code No. 5237 in 2005. The crime of recording personal data, which is the subject of this study, is included in Article 135 of the Turkish Penal Code. According to the provision, illegal recording of personal data is regulated as a crime. Since personal data is not defined in the Turkish Penal Code, the Law on the Protection of Personal Data should be used for the concept of personal data. For this reason, the study was created in two parts. In the first part, explanations about personal data will be given, while in the second part, the crime of recording personal data will be analyzed by separating them into elements.
The crime of recording personal data according to the Turkish penal law No. 5237 (Art.135)
Keywords: 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu; Data protection; Kişisel veri; Kişisel verilerin kaydedilmesi; Kişisel verilerin korunması; Kişisel verilerin korunmasını isteme hakkı; Law and legislation; Personal data; Protection of personal data; Recording of personal data; Right to request protection of personal data; Turkey; Turkish penal code; Türk Ceza Kanunu; Türkiye; Veri koruma; Yasa ve yasama