Genç erkek futbolcularda dinamik denge uygulamalarının pliometrik antrenmanlara göre izokinetik kas kuvveti, pozisyon hissi belirleme ve top sürme becerisi üzerine etkisi - Çağlayan, Atakan (My University, 2015)
1.ÖZET Amaç Çalışmamızda stabil ve stabil olmayan zeminlerde uygulanan antrenman programlarının dizde propriyosepsiyon, izokinetik kuvvet, denge, çeviklik ve top sürme becerisi üzerine etkilerini belirlemek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem Çalışmamıza stabil olmayan zeminlerde çalışan dinamik denge grubu (DDG), stabil zeminlerde çalışan pliometrik grubu (PG) ile kontrol grubu (KG) olarak her grupta eşit sayıda (n=12) olacak şekilde toplam 36 futbolcu (yaş: 12 ± 0.42; boy: 151 ± 7.98; kilo: 42.35 ± 8.14) katılmıştır. Çalışma gruplarında oyuncular 12 hafta süresince 24 çalışma yapmışlardır. Sporcuların ön-son testlerinde dinamik denge (DD), statik denge (SD), propriyosepsiyon, topla çeviklik (TPLÇEV), topsuz çeviklik (TPSZÇEV), zirve tork (PT) ve top sürme becerisi (TSB) ölçümleri alınmıştır. Bulgular ve Sonuçlar Yapılan analizler sonucunda DDG sporcuları özellikle DD, SD ve propriyosepsiyonda diğer gruplara göre daha fazla artışlar gösterirken, diğer çalışma grubu olan PG sporcularında ise özellikle zirve tork baskın olmayan bacak ekstansiyon (PTBOBEKS) ve zirve tork baskın olmayan bacak fleksiyon (PTBOBFLE) değerlerinin diğer gruplara göre belirgin bir şekilde arttığı tespit edilmiştir (p<0.05). Çeviklik ve TSB testlerinde ise her üç grubun performanslarında istatistiksel olarak anlamlı artışlar görülürken (p<0.05), DDG sporcularında çeviklik (TPLÇEV; % 8.07, TPSZÇEV; % 5.91) ve TSB (% 8.31) artış yüzdesinin diğer gruplara göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir; Sonuçta spesifik antrenman programları sporcuların hedeflenen özelliklerini geliştirmede etkin bulunmuştur. Optimal antrenman programları için denge ve pliometrik antrenman kombinasyonlarını içeren uygulamalar tarafımızdan önerilmektedir. propriyosepsiyon, adölesan, antrenman, futbol, izokinetik 2.

Objectives This study was carried out to determine the effects of training programs ran on stable and unstable grounds upon the proprioception of knee, isokinetic strenght, balance, agility and skill on dribbling. Materials and Methods In this study, the experiment has consisted of three groups; dynamic balance group (DDG) worked on unstable and pliometric group (PG) worked on stable grounds and the control group (KG), consisting of 36 players (age:12±0.42; height:151±7.98; weight:42.35±8.14). Training groups have participated 24 session along 12 weeks. Athletes was measured as both pre-post tests with dynamic balance(DD), static balance(SD), proprioception, agility with-ball(TPLÇEV), agility without-ball(TPSZÇEV), peak torque(PT) and skill on dribbling(TSB). Results and Conclusions As a result of analysis done, increments that was found especially on DD, SD and proprioception parameters for DDG athletes were better than other groups while it was determined that PG athletes were perforrmed noticeably increments than other groups especially on non-dominate leg peak-tork extension (PTBOBEKS) and non-dominate leg peak-tork flexion (PTBOBFLE) scores (p<0.05). When evaluating agility and skill on dribbling tests, all of three groups were performed statistically significant developments (p<0.05) while the percentage increments in value of DDG on TPLÇEV (%8.07), TPSZÇEV (5.91) and TSB (%8.91) scores was found better than the other groups. In conclusion, it's achieved that specific training programs develop players desired features. For an optimal training programs, it's advisable to combine balance and plyometric training programs. proprioception, adolescent, training, soccer, isokinetic
Keywords: Adölesa; Antrenman; Futbol; İzokinetik; Propriyosepsiyon; Sağlık; Spor