Comparing the effects of orthodontic treatment in genetic twins; a piezo-incision vs control study - Naeem Ömer Ahsen (My University, 2018)
“Tek Yumurta Ikizlerinde Uygulan Ortodontik Tedavinin Etkilerinin Piezo-Insizyon ve Kontrol Gruplarınnda Karşılaştırılması”Omer Ahsen NaeemProf. Dr. Sibel BirenOrtodonti Marmara Üniversitesi.Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı; ortodontik tedavi esnasında piezo insizyon grubu ve kontrol grubu arasında oluşan dental, iskeletsel ve yumuşak doku değişimlerini karşılaştırmak ve değerlendirmektir.Gereç-Yöntem: Çalışmamız retrospektif bir çalışma olup, çalışmamız dahilinde piezo insizyon cerrahisi uygulanan tek yumurta ikizleri marmara üniversitesi ortodonti anabilim dalının arşivinden seçilmiştir. Örneklem büyüklüğü tek yumurta ikizlerinin alçı modelleri, sefalometrik radyografileri ve 3dMD görüntülerinden oluşmaktadır.Bu hastalar; piezo insizyon ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmışlardır. Dişsel analizler alçı modellerde, iskeletsel analizler sefalometrik radyografiler üzerinde yumuşak doku analizleri ise 3dMD görüntüleri üzerinde yapıldı. Kullanılacak bütün yazılımlar Marmara üniversitesi ortodonti anabilim dalında mevcuttur. Bu 3 değerlendirme yapılırken ortodontik tedavinin dişsel, iskeletsel ve yumuşak dokudaki etkileri incelenip, başlangıç ve bitiş kayıtları değerlendirilerek piezo insizyonun bu etkilere katkısı olup olmadığı incelenecektir.Bulgular ve Sonuç: Tek yumurta ikizlerine piezo insizyonu uygulanarak yapılan tedavi ile geleneksel ortodontik tedavi karşılaştırıldığında; gruplar-arası istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Grup içinde bulunan bütün istatiksel farklılıklar sadece ortodontik tedaviye bağlıdır ve piezo insizyondan etkilenmemiştir. Bundan dolayı bizim çıkardığımız sonuç, piezo cerrahi uygulanan ve uygulanmayan ortodontik tedaviler benzer sonuçlara sahiptir.

“Comparing the effects of orthodontic treatment in genetic twins; A piezo-incision vs. control study”Omer Ahsen NaeemProf. Dr. Sibel BirenDepartment of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Marmara University.Aim: The aim of this retrospective study is to evaluate and compare the dental, skeletal & soft tissue changes occurring during orthodontic treatment, between the piezo-incision and control groupMaterials and Methods: Our study is a retrospective study. Genetic twins who had undergone piezo-incison surgery were selected from the archive of Department of Orthodontics at Marmara University. The sample size consists of dental casts, dental radiographs (cephalometrics) and 3dMD facial scans of 14 genetic twins.They will be classified under 2 groups, one who underwent piezo-incision surgery and one will serve as a control. Evaluation for dental on cast models, skeletal on cephalometrics and soft tissue on 3dMD facial scans was performed. All software is already available in the Department of Orthodontics, Marmara University. These three entities were used to evaluate how orthodontic treatment is affecting them, and if piezo-incision has any contribution to it based on the pre-treatment and post-treatment records.Results and conclusion: No major statistical differences were found in terms of inter-group analysis to point to piezo-incision having any effect compared to conventional orthodontics in the twin pairs. All statistical differences found in intra-group analysis were due to orthodontics alone and not influenced by piezo-incision therapy. Hence, we conclude, orthodontic treatment with or without piezo-incision therapy have a similar outcome.
Keywords: Conventional Orthodontics; geleneksel ortodontik tedavi Piezo-Incision; Monozygotic; Orthodontics; Ortodonti; piezo-insizyon; tek yumurta ikizleri; Twins