İstanbul’da kültürel iletişim modeline iki örnek: Eminönü ve Beyoğlu’nun sokak kültürlerinin değerlendirilmesi - Erdönmez, Işıl Çobanlı (My University, 2007)
İSTANBUL’DA KÜLTÜREL İLETİŞİM MODELİNE İKİ ÖRNEK: EMİNÖNÜ VE BEYOĞLU’NUN SOKAK KÜLTÜRLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Günümüzde iletişim modelleri, küreselleşmenin ve iletişim teknolojilerinin etkin rolleriyle çeşitlilik göstermeye başlamıştır. Bu modellerden biri olan kültürel iletişim modelinin en net gözlemlenebildiği mekanlar ise kent kültüründeki kamusal alanlar olmuştur. Küresel kent kimliğinin en popüler simgelerinden İstanbul, kültürel iletişim modelinin farklı örneklerini barındırması bakımından oldukça verimli bir kaynaktır. Bu bağlamdan yola çıkarak, bu çalışmada İstanbul’da iki farklı iletişim modelini simgeleyen Beyoğlu ve Eminönü semtlerinin sokak kültürleri incelenmiştir. Beyoğlu sokak kültürü, geçmişten getirdiği çok uluslu kimliği nedeniyle bugün, modern sanatlara, farklı disiplinlere ve uluslararası işbirliğine açık olmuştur ve çeşitli sanat dallarına ve sanatçılara kapısını açmıştır. Eminönü ise, tarihten getirdiği yerel kimliğinin farklı kültürlere kapalı olması nedeniyle, sokak kültürünü geleneksel çizgide şekillendirmiştir. Sonuç olarak iki farklı modeli temsil eden Beyoğlu ve Eminönü kültürleri, İstanbul’un küresel kent kültürünü modern ve geleneksel çizgide etkilemiş ve kültürel iletişimini zenginleştirmiştir.

EVALUATION OF THE STREET CULTURES OF EMİNÖNÜ AND BEYOĞLU AS THE SAMPLES OF CULTURAL COMMUNICATION MODELS IN İSTANBUL The number of communication models has increased with the direct impacts of globalization and technology recently. Cultural communication is one of these models which can be seen at public sphere in big cities. İstanbul which is the most popular city in Turkey has different cultural communication models. In this study, I examined the street cultures of Beyoğlu and Eminönü regions as they are the different communication models in İstanbul. Beyoğlu is very near to every art movement because of its multi cultural and multi identity history. You can see lots of artists on the streets which are close to the other disciplines. On the other hand, Eminönü has not much cultural events on the streets because it is closed to itself and its culture is more traditional than Beyoğlu. As a matter effect, the different street cultures of Beyoğlu and Eminönü are making İstanbul’s identity richer. So that İstanbul has a lot of different cultural models in itself.
Keywords: Farklı Kültürlerin İncelenmesi; İletişim; Kültürel İletişim_Sokaklar