Göğüs- kalp ve damar cerrahi merkezinde yatarak tedavi gören hastaların tatmin düzeyleri ve bunu etkileyen bazı faktörler - Kartaloğlu, Çiğdem (My University, 2002)
Hasta tatmini sağlık bakım hizmetlerinin kalitesinin değerli bir göstergesidir. Bu çalışmada Dr. Siyami Ersek Göğüs-Kalp-Damar Cerrahisi Hastanesinde yatan 238 hastanın sağlık bakım hizmetlerinden tatmin düzeyleri incelendi. Hastalarımıza sunulan sağlık bakım hizmetlerinden, yatış işlemleri, doktor hizmetleri, hemşirelik hizmetleri, beslenme hizmetleri, oda hizmetleri, temizlik hizmetleri, sosyal hizmetler ve taburcu işlemlerinden tatmin olma durumlarını sorgulayan toplam 38 soruluk bir anket uygulandı. Ayrıca hastaların, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyal güvence, ameliyat durumu, özel oda ya da koğuşta kalma durumları kaydedildi. Çalışmaya alınan hastalarımızın 163'ü erkek 75'i kadın olup yaş ortalamaları 56,7 ± 14,9 idi. Eğitim düzeyleri bakımından ilk ve orta okul mezunu olanlar çoğunluktaydı (%60). Sosyal güvence olarak Bağ-Kur'lu hastaların diğerlerine göre daha fazla olduğu görüldü. Hastalarımızın hastaneyi tercih nedeni olarak en çok (% 59) iyi hizmet verilmesi olarak saptandı. Kadın hastalarımızın yatış işlemleri, beslenme hizmetleri, oda hizmetleri ve temizlik hizmetleri konusunda daha az tatmin oldukları bulundu. Yaş ile beraber doktor ve hemşire hizmetlerinden tatmin olma durumu artıyordu. Ameliyat olan hastaların doktor ve hemşire hizmetlerinden daha fazla tatmin olurken, temizlik hizmetleri konusunda daha az tatmin oldukları saptandı. Özel odalarda kalan hastalarımızın ise beslenme ve yatış işlemleri dışında diğer tüm hizmetlerden daha fazla tatmin oldukları belirlendi. Sonuç olarak; hastaların bir ya da iki kişilik odalarda yatmalarının, sunulan sağlık bakım hizmetlerinden tatmin olma düzeylerini artırdığını ve bu tip anket uygulamaları ile verilen hizmetlerin daha yakından takibi ile aksamaların belirlenerek düzeltilebileceği kanısına varılmıştır.

Satisfaction level of patients with hospitalized in center of chest and cardiovascular surgery and some factors effect to satisfaction. Patient satisfaction is a valuable indicator of the quality of medical care services. In this study, it was examined satisfaction level of 238 patients from medical care services in Dr. Siyami Ersek Center of Chest and Cardiovascular Surgery. It was implemented a satisfaction survey 38 item including administering to hospital, doctor services, nursing services, nutrition services, room services, cleaning services, social services and discharge from hospital. In addition, age, sex, education level and social insurance of patients, and operation status and stay in private room or other rooms were recorded. One hundred thirty three male patients and 75 female patients were enrolled and their mean age was 56,7 ± 14,9 years. Patients with primary school graduated were majority (60%). It was determined that good services cause to prefer the hospital (59%). Female patients were less satisfaction from administering to hospital, nutrition services, room services, and cleaning services. It was increasing patient satisfaction from doctor and nursing services with age. Patients with surgery had more satisfaction from doctor and nursing services, and they had less satisfaction from cleaning services than no surgery. We observed that staying in private room cause to more satisfaction from all medical care services excluding nutrition services and administering to hospital. As a conclusion; it was suggested that patient satisfaction from medical care services was increased staying in private room, and such as surveying improved and followed to defectiveness of medical care services
Keywords: Fiziksel hastalık ve verilen hizmetler; Hastaneler; Sağlık Hizmetleri; Toplumsal refah sorunları