Yüksek volatilite dönemlerinde gri sistem teorisi destekli markowıtz portföy optimizasyonu - Bayramoğlu, Mehmet Fatih (My University, 2012)
Portföy Optimizasyonu, Gri Sistem Teorisi, Markowitz Ortalama-Varyans Modeli, Yüksek Volatilite ÖZ Yüksek Volatilite Dönemlerinde Gri Sistem Teorisi Destekli Markowıtz Portföy Optimizasyonu Yüksek volatilite dönemlerinde hisse senedi yatırımı yapmak, volatilitenin nispeten düşük olduğu dönemlere göre yatırımcılar açısından daha zor olmaktadır. Bu dönemlerde, piyasaların etkinlik seviyeleri azalış göstermekte ve yatırımcıların asimetrik bilgilere maruz kalmaları daha fazla söz konusu olmaktadır. Bu nedenle, gerek hisse senedi seçimi yapılırken gerekse seçilen hisse senetleri ile portföy oluştururken birtakım modern yaklaşımlara sahip modellere oldukça ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, yüksek volatilitenin hakim olduğu 2008 Küresel Finansal Krizi döneminde, Gri Sistem Teorisi Destekli Markowitz Portföy Optimizasyonu yapılmıştır. Böylece belirsizliklerin hakim olduğu bu dönemde yatırımcıların karar verme süreçlerinde kullanabilecekleri bir modelin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca geliştirilen bu modelin oluşturulan Melez Portföyler ve Geleneksel Portföyler ile performans karşılaştırmaları yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları, geliştirilen modern yaklaşıma sahip modellerin, yüksek volatilite dönemleri için kullanılabilir olduğu ve başarılı performansı gösterebildiği ortaya konulmuştur. Portfolio Optimization, Grey System Theory, Markowitz Mean Variance Model, High Volatility

MARKOWITZ PORTFOLIO OPTIMIZATION BASED ON GREY SYSTEM THEORY IN HIGH VOLATILITY PERIODS Investing to stocks in high volatility periods can become more difficult for the investors than in periods with lower volatility. In these periods with high volatility, the efficiency levels of markets are decreasing and investors are getting more asymmetric information. As such, certain modern approaches are needed for not only stock selection, but also for portfolio creating with selected stocks. This study runs a Markowitz Portfolio Optimization Based on Grey Systems Theory for the 2008 Global Financial Crisis with high volatility. The purpose of this study is to develop a model, which can be used for investor decision making in the periods with uncertainty. Besides, this study also compares of the performances between the model developed and Hybrid portfolios and Traditional portfolios. The results of the study show that the developed models with a modern approach can be applicable and successful for periods with high volatility.
Keywords: Gri Sistem Teorisi; Muhasebe; Portföy Optimizasyonu; Varyans; Volatilite