ALGILANAN KURUMSAL DESTEK ÖLÇEĞİNİN PSİKOMETRİK AÇIDAN İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu araştırmada Eisenberger ve diğerleri (1986) tarafından geliştirilmiş olan "Algılanan Kurumsal Destek Ölçeği"nin Türkçe formu geliştirilmiş ve psikometrik özellikleri detaylı olarak incelenmiştir. Araştırma birbirini takip eden iki ayrı çalışmadan oluşmaktadır. İlk çalışmada, 5'li ve 6'lı Likert ölçeği kullanımının ve bu ölçekleri etiketlendirmenin etkileri araştırılmıştır. Bu bağlamda 4 farklı ölçek tipine sahip (5'li ya da 6'lı Likert ile tüm seçenekler etiketlenmiş ya da sadece ilk ve son seçenek etiketlenmiş) anket formları geçerlilik ve güvenilirlikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Tüm seçeneklerin etiketli olduğu 6'lı Likert ölçeğinin diğerlerine göre daha yüksek güvenilirlik katsayısına sahip olduğu saptanmıştır. Keşfedici Faktör Analizi ("Temel Eksen Faktör Analizi" ile) sonuçları ölçeğin tek boyutlu yapısını desteklemiştir. İkinci çalışmada tüm seçeneklerin etiketlenmiş olduğu 6'lı Likert ölçeği kullanılarak "Algılanan Kurumsal Destek Ölçeği"nin kısa formunun psikometrik özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla ölçek, testyeniden test güvenilirlik analizine tabi tutulmuştur. Yüksek test-yeniden test güvenirlik katsayısı elde edilmiştir

In this study, the psychometric properties of the “Survey of Perceived Organizational Support” (SPOS) developed by Eisenberger et al. (1986) are investigated to provide further empirical evidence on its reliability and validity. In Study I, the effects of using different number of response options (5-point vs. 6-point Likert scales) and different anchoring labels (fully-labeled vs. end-anchored response scale) on participants’ responses to SPOS items are investigated. Results showed that the anchoring labels and the number of response categories did not have a dramatic impact on the participants’ responses to SPOS items. Alpha coefficients were very high for all of the four different scale designs of SPOS, but the fully-labeled, 6-point Likert scale had the highest reliability coefficient. Exploratory factor analyses (EFA) findings provided support for the unidimensionality of SPOS. In Study II, the test-retest reliability of the 16-item version of SPOS was examined. Results provided evidence of high test-retest reliability
PSYCHOMETRIC STUDY OF THE TURKISH SURVEY OF PERCEIVED ORGANIZATIONAL SUPPORT (SPOS)