Kültürel kimliğin oluşumunda reklamların rolü : Fransa’da yaşayan 3. nesil Türk göçmenlerin reklamları alımlaması - Kara, Barış (My University, 2012)
Bu çalışmada Paris’te yaşayan Türkiye kökenli gençlerin Fransa ve Türkiye televizyonlarında yayınlanan reklamları alımlaması üzerinden kültürel kimliğin oluşumunda reklamın rolü incelenmiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde öncelikle kültürel kimlik kavramına ilişkin bazı temel kavramlar açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırma dahilinde de kullanılan habitus, toplumsallaşma, kültürel ve ekonomik sermaye vb. ana teori ve konseptler üç ana özne kategorisi içinde açıklanmıştır: aydınlanma öznesi, toplumsal özne ve postmodern özne. Birinci bölümün ikinci kısmında göç kavramı, teoriler ve kuramlar özelinde ele alınmıştır. Özellikle göç ve kimlik dahilinde temel bütünleşme ve ayrışma stratejileri olan asimilasyon, entegrasyon vb. kavramlar ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Çalışmamızın da ana eksenini oluşturan Fransa’ya dış göç incelenmiş, bu inceleme içerisinde Fransa’ya Türk göçüne tarihsel ve sosyolojik olarak değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde kültürel kimliğin oluşumunda reklam olgusuna genel bir bakış başlığı altında ilk aşamada tüketim, tüketim toplumu, küreselleşme ve reklamın ilişkisi, reklamda genç imgesinin kullanımı, toplumsal cinsiyetin oluşumunda reklamın etkisi, son olarak reklamlarda milli öğelerin kullanımı araştırılmış ve açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise öncelikle görüşülen kişilere gösterilen reklamlar göstergebilimsel bir yöntemle incelenmiş, ikinci olarak alımlama araştırmasının sonuçları analiz çerçevelerine uygun olarak verilmiştir. Reklam, Fransa, Göç, Kültürel İncelemeler, Alımlama

L’objectif de ce travail consiste à examiner le rôle de la publicité dans la construction de l’identité culturelle à travers une étude sur la réception des publicités diffusées dans les chaînes télévisuelles en Turquie et en France par les jeunes d’origines turcs habitant à Paris. Dans la première partie de notre travail nous avons essayé au premier abord, de mettre en lumière certaines notions fondamentales en rapport avec le concept d’identité culturelle. Les théories et les concepts principaux, tels que l’habitus, la socialisation, le capital culturel et économique, qui nous ont servi également lors du processus de recherche, sont expliqués en fonction de trois catégories de sujet: sujet modern, sujet social et sujet postmoderne. Le second chapitre de cette partie reprend le concept d’immigration dans un cadre particulièrement théorique. L’immigration en France qui constitue, par ailleurs, l’axe principal de notre travail est étudié sur un plan historique et sociologique. La deuxième partie de notre travail recouvre les recherches et les analyses sur la consommation, la société de consommation, le rapport entre la publicité, l’utilisation de l’image de la jeunesse dans la publicité, les effets de la publicité sur la construction des genres sexués et finalement, l’usage des éléments nationaux dans les publicités. Dans la troisième et dernière partie, les analyses sémiologiques des publicités de notre corpus, visionnées par les personnes ayant participé à notre enquête, sont suivies par les conclusions de notre étude de réception, présentées conformément aux cadres analytiques pertinents. Les mots-clés: Publicité, France, Immigration, Etudes Culturelles, Réception
Keywords: Algı_Reklam; Kültürel Kimlik; Reklamcılık; Reklamcılık_Fransa