Cerrahi girişim yapılacak vakalarda:preoperatif dönemde müzik terapi ve dokunma terapisi içeren hemşirelik uygulamalarının hasta üzerindeki etkilerinin araştırılması - Güngör, Şengül (My University, 1999)
Çalışmamız, bağımsız hemşirelik fonksiyonları arasında yer alan müzik terapi ve dokunma terapisi yöntemlerinin, preoperatif dönemde uygulanmasının cerrahi hastaları üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmamız, Gölcük Deniz Hastanesi Baştabipliği Genel Cerrahi Servisi'ne elektif abdominal cerrahi operasyonu nedeniyle başvuran hastalardan bu çalışmaya katılmayı kabul eden ve daha önce hiç ameliyat geçirmemiş, 20-30 yaş grubu, genel anestezi alan 120 kişi üzerinde yapıldı. Bu çalışmaya katılan 120 hasta 3 denek ve 1 kontrol grubu olmak üzere 4 grupta sınıflandırıldı. Birinci gruba müzik terapi, ikinci gruba dokunma terapi, üçüncü gruba her iki terapi birlikte uygulandı. Kontrol grubuna ise rutin preoperatif işlemler dışında bir işlem uygulanmadı. Hastalara uygulanan müzik terapi ve dokunma terapinin etkinliğini saptamada parametre olarak; nabız, AKB, solunum, vücut ısısı, EKG ölçümleri ve cilt renginin gözlenmesi ile hasta görüşme formu esas alındı. Çalışma verilerinin analizinde SPSS for Windows 6.0 paket kullanıldı. Cilt rengi hariç fizyolojik bulgularda oluşan değişiklikler her bir terapi grubunda ve kontrol grubunda Eşleştirilmiş t Testi ile değerlendirildi. Her bir terapi grubunda oluşan fizyolojik bulgulardaki (cilt rengi hariç) değişiklikler ile kontrol grubunda aynı periyotta oluşan fizyolojik bulgulardaki değişiklikler Bağımsız Gruplar İçin t Testi kullanılarak değerlendirildi. Terapi sırasında oluşan cilt rengi değişiklikleri ise her grupta ayrı ayrı ki-kare testi kullanılarak değerlendirildi. Çalışmaya katılan her 3 grupta da hastaların fizyolojik bulgularından sistolik ve diastolik arteryel kan basınçları, nabız, solunum sayısı ortalama değerlerinde, istatistiksel olarak anlamlı bir düşme saptanırken, kontrol grubunda tam tersi bir değişiklik saptandı. Müzik terapi uygulanan grup dışında, terapi gruplarındaki hastaların vücut ısısı ve cilt renklerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik olduğu belirlendi. Çalışma sonuçlarına göre; uygulanan terapilerin hastaların fizyolojik bulguları üzerinde olumlu yönde etkili olduğu saptanmıştır. Terapilerin, hastaların fizyolojik bulguları üzerindeki etkinlik dereceleri karşılaştırıldığında; dokunma terapinin müzik terapiye oranla daha olumlu etkiler yarattığını, ancak müzik terapi ile dokunma terapinin birlikte uygulanmasının bu olumlu etkinin derecesini arttırdığı belirlendi. EFFICIENCY OF MUSIC THERAPY AND TOUCH THERAPY AS A NURSING APPLICATION FOR SURGERY PATIENTS IN PREOPERATIVE PERIOD.

This study is made to determine the efficiency of music therapy and touch therapy as an independent nursing function applications which are applied to the preoperative surgery patients. This study is carried out with 120 patients who are volunteers for this application, never get any surgical experience and the aged between 20 and 30 years old before abdominal surgery operation in Gölcük Naval Hospital General Surgery Department. 120 patients are classified as 1 control group and 3 experimental groups. Music therapy is applied for the first group and touch therapy applications are carried out for the second experimental group as well. Both of these methods are also used for the third experimental group. Meanwhile, only routine preoperative readiness are applied for the control group. Cardiac pulse, arterial blood pressure, breathing, temperature, Electrocardiography measuring, color of skin and patient evaluation paper are the parameters to predict the effectiveness of music therapy and touch. SPSS for Windows 6.0 program is used for transfer data to the computer and also for evaluation and analyses . The changes of physiological signs are evaluated by paired t-test in each therapy and control group except color of skin. The amounts of the changes of physiological signs in each therapy group (except color of skin) and the amounts of the changes of physiological signs in control group at the same period is evaluated by Independent sample t-test. The changes of skin color is evaluated by Chi-square test in all groups differently, as well. By statistical meaningful evaluation ; systolic and diastolic arterial blood pressure, cardiac pulse, average value of breathing is decreased by application of three therapy in all experimental group patient inventions. Anyway , completely different results are evaluated for the control group. Body temperature and skin color of occurrence group patients are changed by statistical meaningful except music therapy group. As a result , all therapeutic applications are useful at the physiological signs of the patients. Touch therapy is more effective rather than music therapy by comparing the efficiency level of the physiological signs of the patients. But this positive efficiency level is increased by applications of both therapy at the same time.
Keywords: Hemşirelik Hizmetleri