Bariyatrik cerrahi sonrası hibrit egzersiz modelinin vücut kompozisyonu, bazal metabolizma hızı ve kas kuvvetine etkisi - BAHAR, ASLI NUR; GÜNAL, ÖMER; KASIMAY ÇAKIR, ÖZGÜR; CİNGİ, ASIM; YAVUZ, DİLEK; KÜÇÜK YETGİN, MERAL (My University, 2023)
Bariyatrik cerrahi sonrası hibrit egzersiz modelinin vücut kompozisyonu, bazal metabolizma hızı ve kas kuvvetine etkisiBürke Köksalan1, Aslı Nur Bahar2, Ömer Günal3, Özgür Kasımay2, Nurper Özbar4, Asım Cingi3, Dilek Gogas Yavuz5, Meral Küçük Yetgin61 Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hareket ve Antrenman Bilimleri Doktora Programı2 Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, Spor Fizyolojisi Bilim Dalı3 Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı 4 Trakya Üniversitesi, Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi, Antrenörlük Eğitimi Bölümü, Haraket ve Antrenman Bilimleri Anabilim Dalı5 Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı 6 Marmara Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü, Spor Sağlık Bilimleri Anabilim DalıÖzetAmaç: Bu çalışmanın amacı bariatrik cerrahi ameliyatı sonrası uygulanan 4 aylık hibrit egzersiz modelinin vücut kompozisyonu, kas kuvveti ve bazal metabolizma hızı üzerine etkisinin incelenmesidir.Yöntem: Sleeve Gastrektomi (SG) ameliyatı olan 11 gönüllü katılımcı, Hibrit Egzersiz Grubu (HEG/ N=6; VKİ=30,350kg/m2) ve Kontrol Grubu (KG/ n=5; VKİ=33,62 kg/m2) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Programın başında ve sonunda tüm katılımcıların vücut kompozisyonu (Tanita BC-418MA), bazal metabolizma hızı (Cortex Metalyzer 3B), ve kas kuvveti (Lafayette) değerleri alındı. HEG, ameliyattan sonraki 13. haftada başlayarak 4 ay boyunca haftada 3 gün hibrit egzersiz programına tabi tutuldu. Araştırma değişkenlerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek üzere basıklık ve çarpıklık değerleri incelendi. Değişkenlerin normal dağılım gösterdiği belirlendi ve verilerin analizinde parametrik yöntemler kullanıldı. Grup içi ön son test karşılaştırmalarında Paried Samples Test, gruplar arası karşılastırmalarda ise; İndependent Samples T-Tests kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p<0.05olarakalındı.Bulgular: Bariatrik cerrahi ameliyatını takiben uygulanan hibrit egzersiz programı sonrasında her iki grubun ön ve son test değerlerinde vücut ağırlığı (HEG=11,790±6,48kg; KG=11,205±5,59kg), VKİ (HEG=12,052±6,482kg/m2; KG=11,214±5,687kg/m2), yağ yüzdesi (HEG=20,381±11,574; KG= 17,467±13,448), yağ kütlesi (HEG=29,085±14,325kg; KG=26,324±15,864kg), yağsız vücut kütlesi (HEG=3,827±2,817kg; KG=3.85±1.942kg) değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılık (p<0,05) bulundu. Ancak gruplar arasında fark elde edilemedi (p>0,05). Bazal metabolizma hızında (HEG=7,329±20,406kcal/d; KG=10,717±10,708kcal/d) grup içi ve gruplar arasında herhangi bir istatistiksel farklılık oluşmadığı belirlendi (p>0,05) HEG grununun kas kuvveti değerine ilişkin ön son test değerlerinde üst sağ ekstremite kuvvet (HEG=33,744±5,442N; KG=2,961±6.276N), üst sol ekstremite kuvvet (HEG=43,573±7,387; KG=2,098±7,165), alt sağ ekstremite kuvvet (HEG=76,802±7,697; KG=12,208±19,921N), alt sol ekstremite kuvvet (HEG=82,486±8,763N; KG=14,122±15,435N) ve gruplar arası yüzdelik gelişimlerinde anlamlı farklılık bulundu (p<0,01). KG grubunda kas kuvveti değerinde grup içi değişimlerde bir farklılık elde edilemedi (p>0,05). Sonuç: Bariatrik cerrahi ameliyatı sonrası uygulanan 4 aylık hibrit antrenman modelinin kas kuvvetini geliştirdiği bulunmuştur. Her iki grupta da vücut kompozisyonu bileşenlerinde görülen anlamlı iyileşme gruplar arasında istatistiksel açıdan bir fark ortaya koymamıştır. Bazal metabolizma hızı değişkeninde gruplar arasında fark ortaya çıkmamıştır. Bariatrik cerrahi sonrası hızlı kilo verme döneminde uygulanan hibrit egzersiz modelinin hastaların kas kuvvetini arttırarak yaşam kalitesini iyileştirmeye katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Slevee gastrektomi, hibrit egzersiz, bazal metabolizma,kas kuvveti
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED); Slevee gastrektomi; hibrit egzersiz; bazal metabolizma; kas kuvveti