Entwicklung eines softwaresystems zur innovationssteigerung von KMU’s (mit visual basic) - Onuk, Kayıhan (My University, 2004)
Adı ve soyadı: Kayıhan Onuk letme retim Yönetimi ve Pazarlama (Alm.) Prof. Dr. Haldun Akpınar Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans – Aralık 2004 Yenilik, Yenilik derecesi

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ FİRMALARDA YENİLİĞİ ARTIRMAYA YÖNELİK BİR YAZILIM SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ (VISUAL BASIC İLE) Teknolojik gelişmeler, ulusal ve uluslararası pazar yapılarındaki kısa vadeli değişiklikler ve bütün branşlarda faaliyet gösteren firmalar arasındaki rekabet, firmaları ürün ve hizmetlerini sürekli daha da azalan aralıklarda yenilemeye zorlamaktadır. Firmalar yalnızca bu şekilde gelir ve karlarını artırabilir ve hatta ancak bu şekilde hayatta kalabilirler. Günümüzde artık rekabeti belirleyen faktörler düşük maliyetler ya da sahip olunan kalite sertifikalarının sayısı değildir. Rekabeti belirleyen, hangi çözümün daha yenilikçi olduğudur. Bu çalışmanın konusu küçük ve orta ölçekli firmalarda yenilikçiliğin artırılmasına yönelik bir aracın geliştirilmesidir. Bu kapsamda farklı birimlerin yenilik derecesini ölçmeyi ve değerlendirmeyi sağlayan bir yazılım geliştirilmiştir. Ancak mevcut yenilik derecesinin ölçülmesinden sonra ilgili birimin yenilikçiliğini artırmaya yönelik önlemler alınabilir. ALLGEMEINE INFORMATIONEN Vor- und Nachname: Kayıhan Onuk Hauptbereich: BWL Fachbereich: Marketing Betreuer: Prof. Dr. Haldun Akpınar Art und Datum der Arbeit: Masterarbeit – Aralık 2004 Schlüsselwörter: Innovation, Innovationsgrad ZUSAMMENFASSUNG ENTWICKLUNG EINES SOFTWARESYSTEMS ZUR INNOVATIONSSTEIGERUNG VON KMU’S (MIT VISUAL BASIC) Technologische Entwicklungen, kurzfristige Veränderungen in internationalen sowie nationalen Marktstrukturen und der starke Wettbewerb zwischen den Firmen in allen Brachen zwingen die Firmen, ihre Produkte und Dienstleistungen immer in kürzeren Abständen zu ersetzen. Nur dann können sie Umsatz und Profit steigern und so den Unternehmenswert erhöhen, oder überhaupt überleben. Der Wettbewerb von heute und morgen wird nicht durch die niedrigsten Kosten oder die meisten Qualitätszertifikate entschieden. Den Wettbewerb entscheidet die innovativere Lösung. Das Thema der vorliegenden Masterarbeit ist die Entwicklung eines Werkzeuges zur Innovationssteigerung von KMU’s. In diesem Zusammenhang wurde ein System zur Verfügung gestellt, das ermöglicht, den Innovationsgrad von verschiedenen Einheiten zu Messen und zu bewerten. Erst dann können Maßnahmen zur Verbesserung der Innovationsfähigkeit jener Einheiten getroffen werden.
Keywords: Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler