Enjeksiyonla kalıplanmış plastik parçalarda oluşan yönlenme ve artık gerilmelerin polarize ışık mikroskobu yardımıyla incelenerek kritik noktaların belirlenmesi - Boztoprak, Yalçın (My University, 2001)
ENJEKSİYONLA KALIPLANMIŞ PLASTİK PARÇALARDA OLUŞAN YÖNLENME ve ARTIK GERİLMELERİN POLARİZE IŞIK MİKROSKOBU YARDIMIYLA İNCELENEREK KRİTİK NOKTALARIN BELİRLENMESİ Enjeksiyonla kalıplanmış bazı plastik ürünler, kullanım sırasında kırılarak kullanılamaz hale gelmektedir. Bunun sebebi, genellikle enjeksiyonla kalıplama sırasında oluşan artık gerilmeler ve gerilme yığılmalarıdır. Kalıplama sırasında oluşan artık gerilmeler ve gerilme yığılmalarının başlıca sebepleri imal edilen ürünlerde oluşan yönlenmeler ve soğuma sırasında meydana gelen büzülmelerdir. Yönlenme, malzeme içerisindeki yapısal ünitelerin (ki bizim konumuz itibariyle bu yapısal üniteler polimer zincirleri, polimer zincirlerinin segmentleri ve polimer içerisindeki kristalli bölgelerdir) bir dereceye kadar hizalanması anlamındadır. Bu çalışmanın amacı; yönlenme ve kalıntı gerilmelerin oluşum mekanizmalarının incelenmesi ve şeffaf plastik ürünlerdeki gerilmelerin gözlenmesi amacıyla basit bir polarize düzeneğin geliştirilmesidir.

DETERMINATION OF CRITICAL POINTS ON THE INJECTION MOLDED PARTS THROUGH INVESTIGATING ORIENTATIONS AND RESIDUAL STRESSES BY MEANS OF POLARIZED MICROSCOPY Some of the injection molded plastic products fail during service and become useless. The usual reasons for this are residual stresses and stress intensifications occuring during injection cycle. The origines of above problem are orientation and shrinkage of molded products. Orientation is the alignment of structural units of polymeric materials and very important in polymer processing. The aim of this study is to look into the mechanisms by which orientation and shrinkage occur and to develop a simple polarize equipment to observe the stresses present in the molded transparent plastic objects.
Keywords: Kimya mühendisliği ve ilgili konular; METAL İŞLEME; Plastikler