Uyku kabinlerinin yüksek öğretim kurumlarında incelenmesi : MÜGSF örneklemi - Nourian, Aslı Taş Taghinezhad (My University, 2022)
Çalışmada “insan-mekan-algı ilişkisi arakesitinde tasarım kriterlerinin uyku kabini tasarımlarının biçimlenmesinde etkisi olup olmadığı ve yüksek eğitim kurumlarında uyku kabini kullanımının yararlarının neler olduğu” sorularından yola çıkılmıştır. İnsan varoluşunun bir yansıması olan mekan kavramı; geçmiş deneyim ve birikimler aracılığıyla gelişen algı ve düşüncelerin toplamını oluşturan, insan gereksinimleri doğrultusundan ortaya çıkan temel bir unsurdur. Bu bağlamda , çalışma kapsamında insan- mekan etkileşimi; fizyolojik, sosyolojik ve psikolojik açıdan mekansal algı kavramları üzerinden irdelenerek, yeni teknoloji ve tüketim kültürü sonucunda ortaya çıkan uyku kabinleri tasarım- algı- kullanıcı ilişkisi arakesitinde araştırılmıştır. Değişen yaşam tarzı sonucu ortaya çıkan uyku ihtiyaçlarının karşılanmasına olanak tanıyan geçici konaklama alternatiflerinden biri olan uyku kabinleri, üniversite öğrencilerinin yaşadığı uykusuz kalma sorununa çözümü için bir alternatif olmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmanın amaç ve kapsamlarının açıklandığı bu çalışmada; ikinci bölümde, mekan kavramı, tarihsel süreci ve mekan türlerine değinilmiş, insan mekan arasındaki ilişki, mekansal algı ve mekansal algı türleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, mekansal algı arakesitinde uyku kabinleri ele alınmış, uyku kabini tanımı, özellikleri ve tasarımları hakkında bilgi verilerek, yüksek öğretim kurumlarında kullanılan tasarımlar ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde, çalışmanın yöntemi açıklanarak, uyku kabini tasarımlarının iç mimarlık tasarım kriterlerine göre analizleri yapılmış ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kampüs alanında yer alması planlanan tasarım önermeleri yapılmıştır. Beşinci bölümde, çalışma alanı olarak seçilen MÜGSF kampüsü ile ilgili gereksinimleri tespit etmek amacıyla kampüs kullanıcılarına yapılan anket çalışmasına ait bulgular grafiklerle açıklanmıştır.Sonuç bölümünde ise, elde edilen veriler sonucunda uyku kabini tasarımlarından hangisinin tercih edildiği ve bu tercih sebeblerinin tasarım kriterleri ile olan bağıntısı irdelenmiştir.

In this study, the questions of whether the design criteria have an effect on the design of the sleeping cabin designs at the intersection of the human-space-perception relationship and what are the benefits of the use of sleeping cabins in higher education institutions were set out. The concept of space as a reflection of human existence, is a basic element that constitutes the sum of perceptions and thoughts developed through past experiences and knowledge and emerges in line with human needs. In this context, within the scope of the study, human-space interaction was examined through the concepts of spatial perception from a physiological, sociological and psychological point of view and nap cabs that emerged as a result of new technology and consumption culture were investigated in the intersection of design-perception-user relationship. Nap cabs are one of the temporary accommodation solutions that enable the need to sleep, arising as a result of the changing lifestyle, to be fulfilled and they are alternatives for the solution of the sleeplessness problem experienced by the university students. In the introduction chapter, aim and scope of the study are explained. In the second chapter, the concept of space, its historical process and types of space are mentioned, the relationship between human and space, spatial perception and spatial perception types are examined. In the third chapter, nap cabs are discussed in the intersection of spatial perception, information about the definition, features and designs of nap cabs is given, and the designs used in higher education institutions are revealed. In the fourth chapter, the method of the study is explained, the analysis of the nap cabs designs according to the interior design criteria and the design proposals that are planned to be located in the campus area of Marmara University Faculty of Fine Arts are made. In the fifth chapter, the findings of the survey study conducted with the campus users in order to determine the requirements related to the MUFFA campus chosen as the study area are explained with graphics. In the conclusion chapter, as a result of the data obtained, the preferences for the nap cabs designs and the correlation of the reasons for these preferences with the design criteria are examined.
Keywords: design; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Interior architecture; İç mimari; iç mimarlık Nap cab; interior design; sleep; tasarım; university; uyku; Uyku kabini; üniversite