Neyzen Ahmet Yakupoğlu’nun Ney’deki tavrı üzerine bir çalışma - Gökkaya, Engin (My University, 2010)
Çalışmamızda, geçtiğimiz yüzyılın en önemli sanatkârlarından birisi olan, birçok sanat dalında üstat olarak kabul edilen Ahmet Yakupoğlu’nun hayatını, sanatını, ney tavrını ve bu tavrın günümüze intikal sürecini inceledik. Kendisi hakkında bu şekilde bir çalışma yapmak istememizin sebebi, Yakupoğlu’nun, geçtiğimiz yüzyılın en önemli neyzenlerinden olan Halil Dikmen’in sayılı öğrencileri arasında olması ve onlarca neyzen yetiştirerek bu geleneğin intikalini sağlayan önemli bir şahsiyet olmasıdır. Ayrıca, Halil Dikmen ile yapılan meşk kayıtlarının çalışmamız neticesinde gün yüzüne çıkartılarak, mûsikî ve ney alanındaki ilgililerin araştırmalarına kaynak oluşturması amaçlanmıştır. Çalışmamızda öncelikle ney hakkında bilgi verilmiş ve kültürümüzdeki yeri anlatılmıştır. Sonrasında ise Neyzen Ahmet Yakupoğlu’nun hayatı anlatılmış, yetiştiği kültür, yaptığı çalışmalar, sanatçı yönü ve kişiliği hakkında bilgi verilmiştir. Bu bölümün ardından da Yakupoğlu’nun ney sazında dâhil olduğu meşk zinciri verilerek silsilede bulunan neyzenlerin hayatları hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmamızın diğer ayağı olan neydeki tavrının incelenmesi noktasında ise Ahmet Yakupoğlu’nun hocası Halil Dikmen ile beraber yaptıkları derslerin ses kayıtları teknik açıdan incelenmeye çalışılmıştır. Bu inceleme esnasında kayıtların ses kalitesi ve miktarı bizi kısıtlayan başlıca etmenler olmuştur. Ekler bölümünde ise bize bu kayıtları ulaştıran ve aynı zamanda Ahmet Yakupoğlu’nun ney öğrencilerinden olan Mehmet Erdoğmuş ile yapılan söyleşiye ve Yakupoğlu’nun kendi kaleminden çıkmış olan Halil Dikmen’i anlattığı yazısına yer verilmiştir. Son kısımda ise çalışmamız neticesinde ulaştığımız sonuçlara yer verilmiştir. Ahmet Yakupoğlu, Halil Dikmen, Ney, Türk Din Mûsikîsi, Müzik, Neyzen, Tavır SUMMARYIn this study, Ahmet Yakupoğlu who is one of the most important ney players of the former century, his life and his style of ney playing and the process of his effect on Turkish music is covered. The reason of conducting this study is that he was one of the students of the most important ney player Halil Dikmen and he had a great effect on educating many others in this area of playing ney. It is also aimed that the records of practice by Halil Dikmen is thought to be valuable as a guide for future researchs and make this information available for us for further use. The first thing handled in this study is the general information about ney. Secondly the life and the studies and the character of Ahmet Yakupoglu’s have been covered. In addition, the life of the people in his ney chain’s has been dealt with. In the other part of the study the attitude of Ahmet Yakupoğlu’s playing ney has been handled after analyzing the records performed with his teacher Halil Dikmen from the point of techniques used. The main problem while analyzing the records was the lower quality and the scarcity of them. In the appendix part, there is an interview with Mehmet Erdoğmuş, one of the students of Ahmet Yakupoğlu, who has the greatest role in keeping the records and data up to now and there is also a written anecdote of Ahmet Yakupoğlu in which he told about Halil Dikmen. At the conclusion part of study, the results are announced and noted down. Ahmet Yakupoğlu, Halil Dikmen, Ney, Turkish Religious Music, Music, Neyzen, Ney Player, Style
Keywords: İslam Dini; Musiki_İslam Dini; Müzik