“Bitki ve hayvanlarda üreme, büyüme ve gelişme ünitesinde web destekli öğretimin 6.sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına, hatırlamalarına ve fene karşı tutumlarına etkisi” - Özgen, Yasemin (My University, 2017)
Günümüzde öğrencilerin daha eğlenceli ve daha anlamlı bir öğrenme gerçekleştirmesine yardımcı olmak için web ortamında bulunan çevrimiçi kaynaklardan yararlanmak giderek ön plana çıkmaktadır. Bu araştırma, web destekli öğretimin fen bilgisi akademik başarılarına, hatırlamalarına ve fene karşı tutumlarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla İstanbul ili içerisinde yer alan bir devlet okulunda çalışma yapılmıştır. Çalışma 2015–2016 eğitim öğretim yılında ilköğretim 6. Sınıftaki 49 öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışma öncesinde 47 soru olarak hazırlanan fen bilgisi akademik başarı testi, pilot çalışma amacıyla 7. sınıfta öğrenimine devam eden bir grup öğrenciye uygulanmıştır. Test için yapılan istatistik analizler sonucu güvenirliğe olumsuz etki eden maddeler çıkartılarak 30 soruluk son hali oluşturulan fen bilgisi akademik başarı testinin Cronbach's Alpha güvenirlik değeri 0,874 olarak hesaplanmıştır. Uygulamanın yürütüldüğü iki şubeden 6B şubesi kontrol grubu (N=26), 6A şubesi ise deney grubu (N=23) olarak belirlenmiştir. Bitki ve hayvanlarda üreme, büyüme ve gelişme konusunda deney grubu öğrencilerine dersler web destekli öğretim yöntemi ile işlenirken kontrol grubu öğrencilerine ise fen bilimleri öğretim programının öngördüğü şekilde, ders kitaplarından yararlanılarak işlenmiştir. Deney grubunun derslerinde Eğitim Bilişim Ağı (EBA) içerisinde yer alan alıştırmalardan, testlerden, görsellerden, ödevlerden ve Vitamin portalına ait videolardan yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerle yapılan istatistiksel analizler sonucunda, fen eğitiminde web destekli öğretim yönteminin öğrencilerin akademik başarılarını, derse yönelik tutumlarını ve hatırlama seviyelerini arttırmada daha etkili bir yöntem olduğu belirlenmiştir. Buradan hareketle web destekli öğretim yönteminin gerek sınıf içi gerekse sınıf dışı ortamlarda daha etkin bir şekilde kullanılması gerektiği söylenebilir. Fen Eğitimi, Web Destekli Öğretim, Eğitim Bilişim Ağı, Bitki ve Hayvanlarda Üreme

Making use of online sources to make learning more enjoyable and meaningful for students has become popular recently. The present study was conducted to shed light on the effects of web-based teaching on students’ success, attitude and permanence of the knowledge in science classes. The study was carried on with 49 sixth grade students at a state school in Istanbul, Sancaktepe in 2015-2016. A performance test consisting of 47 questions was first pilotted with a group of 7th graders. Depending on reliability results obtained from Cronbach’s Alpha, the final version of the test with 30 questions was prepared. The Cronbach’s Alpha reliability value for the academic performance test was found to be 0,874. 6B (N=26), one of the participant classes, was nominated as the experimental group. The students in experimental group were taught through web-based teaching techniques whereas the students in control group were taught in a textbook-oriented way on the topics of breeding, growing and maturing for plants and animals. During the classes with the experimental group, tests, exercises, visuals and assignments on the EBA (course web site) and videos from the online portale site “Vitamin” were used. The results revealed that web-based teaching in science education is a more effective technique in increasing students’ academic success, positive attitudes towards the lesson, and the permanence of the knowledge. Thus, it can be stated that web based- teaching technique might be used more actively both in class and out-of class environments. Key Words: Science Education, Web- based Education, EBA, Breeding in plants and animals
Keywords: Eğitim ve öğretim (İlk); Fen bilgisi; Teknoloji, Eğitimde; Türkiye