Postmodern tüketim kültüründe pazarlama yönelimli halkla ilişkiler - Alan, Gülseli Aygül (My University, 2011)
POSTMODERN TÜKETİM KÜLTÜRÜNDE PAZARLAMA YÖNELİMLİ HALKLA İLİŞKİLER Halkla ilişkiler, kurumun amaçları üzerine yapılanan, tüketici, dağıtımcı ve çalışanlar gibi kurumun ve kampanyasının hedeflerine göre değişkenlik gösteren hedef kitlelerle gerçekleştirilen stratejik iletişim yönetimidir. Yoğun rekabet ortamında iletişim gücüne duyulan ihtiyaç artmaktadır. Bu durum işletmelerin, iş hedefleri üzerine yapılanan iletişim stratejisi olarak halkla ilişkilere daha fazla önem vermesine neden olmuştur. Bir başka deyişle pazarlama yönelimli halkla ilişkiler etkin ve tercih edilir olmaktadır. Bir sonuca varmak, etki yaratmak için birbirleriyle bağlantılı bir dizi işlemlerin zaman koordineli ve düşünce ya da davranışı etkilemeye yönelik olarak gerçekleşmesi olarak yürütülen kampanyalar halkla ilişkilerin faaliyet alanlarındandır. Gündelik hayat içerisinde şüphesiz tüketim her alanda kesintisiz varlık göstermektedir. Bu nedenle de pazarlama yönelimli halkla ilişkiler, kurumların pazarlama hedeflerini desteklemek için çalışmaktadır. Postmodern tüketim kavramını gündeme getiren ve teknolojinin kullanımının artması ve gelişmesiyle birlikte daha bireyci yaklaşımların var olduğu günümüzde tüketici ya da hedef kitle değişik özellikler göstermektedir. Dönemlerine göre farklı pazarlama faaliyetleriyle yürüyen jenerasyon pazarlaması kavramı postmodern tüketim kültürünün hakim olduğu günümüzde gündelik hayat içerisinde teknolojiyi çok daha fazla kullanan, daha bireyci, daha fazla simetrik iletişimi önemseyen, sınırları daha geniş algılayan ve en önemlisi tüketirken üreten yeni bir jenerasyonu gündeme getirmektedir. Bu jenerasyonun hedef kitle olduğu önemli işletmelerin başında Üniversiteler gelmektedir. Çalışma, üniversitelerin birincil hedef kitlesi olan Jenerasyon Y ile örtüşen İstanbul’da İletişim Fakültesi olan, mezun vermiş, altı Vakıf Üniversite’sinin öğrencilerinin yaklaşımlarını ve tanıtım çalışmalarını algılamalarını incelemektedir.

MARKETING ORIENTED PUBLIC RELATIONS IN POSTMODERN CONSUMER CULTURE Public relations is a strategic communication method which is constructed on the objectives of the association and is realized with the target audiences such as the consumer, distributor and employees who varies up to the objectives of the association or campaign. The activity fields of public relations are the campaigns that coordinate a series of transactions which are related to each other in order to have a conclusion or create an impact on the ideas or attitudes within a time frame. In daily life, the consumption undoubtedly shows continous existance in every field. Therefore, the marketing oriented public relations work to support the marketing objectives of the associations. The consumers and the target audience have different characteristics in today’s world which brings up the postmodern consumption concept and has more individualistic approaches due to the increase of usage and improvement of the technology. Generation marketing concept which covers different marketing activities in different eras, brings up a new generation who are more individualist, uses technology more and more in daily life, cares of more symmetrical communication, perceives the borders in a wider sense and most importantly produces in parallel with their consumption. The universities are on top of the list of the associations which target this generation. This study analyses the approaches of the university students who overlaps the generation Y who are the primary target audience of the universities. The study contains the six Foundation Universities in istanbul and the students of the Faculty of Cummunication. It aims to understand perceptions of the students about promotional activities.
Keywords: Halkla İlişkiler; Pazarlama_Postmodernizm; Postmodernizm