Otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocuklarda hareket eğitimi programının akademik beceriler, motor beceriler ve sosyal iletişim becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi - Hatipoğlu Özcan, Gülsüm (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmanın amacı; Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış çocuklarda hareket eğitimi programının akademik beceriler, motor beceriler ve sosyal iletişim becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada, katılımcılara “Gilliam Otistik Bozukluk Derecelendirme Ölçeği-2-TV (GOBDÖ TV-2)”, motor becerileri için “Peabody Motor Gelişim Ölçeği-2” (PMGÖ-2), akademik becerileri için “Ön Akademik Beceri Değerlendirme Formu (ÖN ABDEF)” ve sosyal becerileri için “Sosyal Beceri Derecelendirme Sistemi Okul Öncesi Dönem Öğretmen Formu (SBDS-OÖF)” kullanılmıştır. Bulgular: ÖN ABDEF için deney grubunda tüm alt boyutlar ve toplam puanda görülen artış ile GOBDÖ TV-2’de deney grubu katılımcıların steriotip ve sosyal etkileşim alt boyutlarında görülen azalış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Peabody motor beceri ölçümlerinden alınan son test puanları deney grubu lehine daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). SBDÖ-OÖF puanlarında deney grubunda iş birliği, öz denetim ve dışsallaştırma alt boyutlarında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: OSB olan çocuklara uygulanan hareket eğitimi programının akademik beceriler, motor beceriler ve sosyal becerilerin gelişimi üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Objective: The aim of this study; To examine the effect of movement education program on academic skills, motor skills and social communication skills in children diagnosed with Autism Spectrum Disorder. Material and Methods: In the study, “Gilliam Autistic Disorder Rating Scale-2-TV (GARS-2-TV)” was given. The Peabody Motor Development Scale-2 (PDMS-2) was given to measure the motor skills of the participants, the Pre-Academic Skills Evaluation Form (PASEF) to measure their academic skills, and the Social Skills Rating System Preschool Teacher Form (SSRS-P-TF) to measure their social skills. Results: For the PASEF, the increase in all sub-dimensions and the total score in the experimental group and for the GARS-2-TV decrease in the stereotype and social interaction sub-dimensions of the experimental group in the were statistically significant (p<0.05). Post-test scores of PDMS-2 were higher in favor of the experimental group (p<0.05). A significant difference was found in the sub-dimensions of cooperation, self-control and externalization in the SSRS-P-TF scores in the experimental group (p<0.05). Conclusion: It was concluded that the movement education program applied to children with Autism Spectrum Disorder was effective on the development of academic skills, motor skills and social skills.
Investigation of the effect of movement education program on academic skills, motor skills and social communication skills in children diagnosed with autism spectrum disorder
Keywords: academic skills; akademik beceri; Autism in children; Autistic children; Education; Eğitim; motor beceri; motor skills; Otistik çocuklar; Otizm spektrum bozukluğu; Otizm, çocuklarda; Rehabilitasyon; Rehabilitation; social skills; sosyal beceri Autism spectrum disorder