Bireysel Emeklilik ve vergilendirilmesi - Oktay, Ahmet Naim (My University, 2006)
Bireysel Emeklilik müessesesinin Türkiye’de 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu çerçevesinde düzenlenmesi, gönüllü esasa dayalı emekliliğin bireysel emeklilik hesaplarından oluştuğu şeklinde bir kanaat yarartmıştır. Oysa ki, Bireysel Emeklilik, birikimli hayat sigortalarından, yaşlılığı garanti altına almaya yönelik bireysel tasarruflara, emeklilik ücretinin baştan belirlendiği özel emeklilik fonlarından, sadece ödemenin baştan saptandığı, emekli aylığının ise yatırım gelirine bağlı olarak süre sonunda oluşacak toplam meblağa bağlı olduğu bireysel emeklilik hesaplarına kadar bir çok kişisel tercihe bağlı ürünü kapsayan genel bir kavramdır ve evrensel ve tek bir uygulaması da yoktur. Sosyal Güvenlik Reformu Yasası ise T.B.M.M’den geçmiş, Cumhurbaşkanlığı Yüce Makamının onayını beklemektedir. Sosyal güvenlikle ilgili önemli düzenlemeler içeren bu yasanın getirdiği düzenlemelerin açıklığı ve anlaşılırlığı, bireysel emekliliğin gelişimi ile doğrudan orantılıdır. Bireysel emeklilik neyi tamamlayacaktır? Bu nedenle aslında maktu bir emeklilik ödemesi ve ikinci basamağın bireysel emekliliğe bırakılması, daha akılcı bir yöntem olabilirdi. Diğer taraftan 4697 sayılı yasa ile bireysel emeklilik ve hayat sigortalarının vergilendirilmesinde yeni bir düzene geçilmiştir. Bu düzenleme ile birlikte de derhal tartışmalar başlamıştır. Genel olarak sektör yetkilileri teşvikleri yetersiz bulmuşlardır. Oysa ki, özellikle Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67. maddesi düzenlemesiyle menkul sermaye iratlarına getirilen vergiler karşısında, sistem yeterli teşvik edilmiş olmaktadır. Ancak karışıklıkları ortadan kaldırmak maksadıyla, prim ödemesinde %10 sınırı ve asgari ücret sınırı kaldırılabilirdi. Yine süre sonu ödeneklerinde anaparanın vergilendirilmesi tehlikesi daha açık bir şekilde sağlanabilirdi.

Since the individual retirement system was established by “Individual Retirement, Saving and Investment System Law No: 4632 in Turkey, many people have argued that the retirement on voluntary basis consists of individual retirement accounts only. However, individual retirement is a general concept comprising of a variety of products such as life assurance with saving components, long term individual savings aiming at retirement, private pensions with defined benefit and individual retirement accounts with defined contribution and does not have a unique and universal practice. The law concerning Social Security Reform has passed through the parliament and the ratification of the President of Republic is being expected. The transperancy and comprehension of the mentioned law will affect directly the development of Individual Retirement as well. What will be the benefits provided by social security system to be completed? For this reason, to convert the present system into a flat-rate retirement income and to design the Individual Retirement as a second pillard instead of the third, would be more efficient. On the other hand, with the law no: 4697, a new regime in taxation has been launched. Many people in the pension sector have argued that the tax incentives are insufficient for the development of private pension. But, especially with the new change having been introduced into the Income Tax Law by means of the provisory article no: 67, the retirement system has been encouraged sufficently in comparaison with other capital gains which are being subject to a 15% of income tax.
Keywords: Bireysel Emeklilik_Vergilendirme; Mali Hukuk; Sosyal Güvenlik