Efficiency of state-owned general hospitals in Turkey - Bilsel, Murat (My University, 2010)
Etkinlik, Hastaneler, Veri Zarflama Analizi ÖZET Sağlık harcamaları her gün artmakta ve sağlık sektöründe kaynakların ektin kullanımı önem kazanmaktadır. Hastaneler sağlık sisteminin en büyük parçasıdır ve bu yüzden verimliliği arttırıcı önemlerin bu alanda yoğunlaşması mantıklıdır. Verimli olmayan hastanelerin tespiti, idari çalışmaların hangi hastaneler üzerine yoğunlaşması gerektiğini belirleyeceği için önemlidir. İlk aşamada veri zarflama analizi yöntemi ile 418 devlet hastanesi incelenerek hangi hastanelerin verimli oldukları, verimli olmayanların ne derece verimsiz oldukları ve verimsizliklerinin türü tespit edilmiştir. İkinci aşamada ise Tobit regresyon yöntemi ile verimsizliği etkileyen dış faktörler incelenmiş; teknik verimsizliğin hastanenin yatak kapasitesi ve bulunduğu ilçenin eğitim olanakları endeksi ile; boyut verimsizliğinin ise uzman ve pratisyen doktor, yatan hasta oranı ve yatak kapasitesi ile ilişkisi olduğu gözlemlenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında Sağlık Bakanlığı'nın yatak kapasitesi 200'den az olan küçük hastaneleri ve ağrılıklı olarak birinci kademe sağlık hizmetleri sunan hastaneleri işletmeyi gözden geçirmesi düşünülmelidir. Ayrıca, teknik verimliliği arttırıcı çalışmaların en büyük fayda göstereceği hastanelerin 200-500 yatak kapasitesine sahip orta büyüklükteki hastaneler olacağı öngörülmüştür. Data Envelopment Analysis, Efficiency, Hospital

Using health care resources efficiently becomes more and more important as health care costs increase. Hospitals constitute the largest part of the health care system and therefore it is logical that efforts seeking to improve efficiency in health care are concentrated on hospitals. On the first stage, input oriented data envelopment analysis models are used to analyze technical and scale inefficiencies of 418 state owned general hospitals with at least 50 beds. The study has shown that only 54 of the 418 hospitals are efficient and the sector exhibited 17% technical and 12% scale inefficiency. On the second stage, factors effecting efficiency are analyzed via Tobit regression models. Evidence suggests that scale efficiency is effected by bed capacity, inpatient ratio, number of specialists and number of general practitioners while technical efficiency is effected by education means index and bed capacity. In the light of the findings, it is recommended that the Ministry of Health reconsiders operating small hospitals with less than 200 beds and hospitals that mainly provide primary care services. In addition, it is predicted that managerial and organizational efforts to improve efficiency would yield the best improvements on the medium sized hospitals with 200-500 beds.
Keywords: Ekonomi; Hastaneler; Türkiye_Ekonomi