A decision making model for the evaluation of supply chain execution and management systems - Apak, Sinan (My University, 2010)
TEDARİK ZİNCİRİ YÜRÜTME ve YÖNETME SİSTEMLERİNİN DEĞERLENDİRMESİNE YÖNELİK BİR KARAR VERME MODELİ Tedarik Zinciri Yürütme ve Yönetme sistemleri işletme uygulamaları olup gerekli bütün tedarik zinciri fonksiyonlarını tek bir sistemde toplar. Şirketlerin başarılı bir şekilde tedarik zinciri süreçlerini yürütme ve yönetmeleri için uygun sistemi değerlendirmeleri gerekmektedir. Bu sebepten ötürü bu çalışma, Tedarik Zinciri Yürütme ve Yönetme sistemlerinin seçimine yönelik uygun ve çok kapsamlı değerlendirme modeline odaklanmıştır. Ancak, Tedarik Zinciri Yürütme ve Yönetme sistemelerinin değerlendirilmesi, çok nitelikli karar verme problemi olup, belirsizlik ve karmaşıklık içerir. Bu belirsizlik ve karmaşıklık durumu ise birden fazla alternatifin çok kriterli olarak değerlendirmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada, belirsizlik ve kesinsizlik ile başa çıkmak için bulanık mantık yaklaşımı kullanılmıştır. Değerlendirme sürecini gerçekleştirmek için Bulanık Analitik Ağ süreci modeli önerilmiş ve modelin üstünlüğünü göstermek amacıyla Bulanık Analitik Hiyerarşi süreci - Bulanık TOPSIS bütünleşik modeli ile karşılaştırılmıştır. Önerilen modelin etkinliğini göstermek için de gerçek bir uygulama yapılmıştır.

A DECISION MAKING MODEL FOR THE EVALUATION OF SUPPLY CHAIN EXECUTION AND MANAGEMENT SYSTEMS A Supply Chain Execution and Management system is an enterprise application that integrates all necessary supply chain functions into a single system. In order to execute and manage supply chain processes successfully in an organization, it is necessary to evaluate a suitable system. For this reason, this study focuses on the evaluation model of the proper and comprehensive remedy for the Supply Chain Execution and Management system. However, Supply Chain Execution and Management system evaluation is a kind of multiple attribute decision-making problem associated with uncertainty and complexity, which requires considering a large number of complex factors as multiple evaluation criteria. To cope with this ambiguity and vagueness, a fuzzy logic approach is adopted. To achieve evaluation process a Fuzzy Analytic Network Process model proposed and compared with a Fuzzy Analytic Hierarchy Process - Fuzzy Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution integrated model to demonstrate supremacy of the model. A real life example is given to demonstrate the application of the proposed method.
Keywords: Endüstri Mühendisliği; Tedarik Zinciri