Analog Jiroskop Sistemlerinde Kullanılan Elektromekanik Döner Milli Generatörün Frekans Analizi - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Jiroskop, hava ve deniz taşıtlarında yön tespiti ve dengenin korunumu için kullanılan bir cihazdır. Sabitaçısal dönme hareketi için, sabit frekanslı bir gerilim kaynağına ihtiyaç duyarlar Günümüzde, endüstrininbirçok alanında, sabit ve yüksek hızlı dönme hareketi istenen uygulamalarda elektromekanik döner millisistemler yaygın olarak kullanılmaktadır. Analog jiroskoplarda giriş elemanı doğru akım motoru, çıkışelemanı üç fazlı senkron generatör olan elektromekanik döner milli dönüştürücüler kullanılmaktadır. Busistemin ürettiği üç fazlı gerilimde oluşan harmonik bozulmalar jiroskobun çalışma performansını olumsuzetkileyebilmektedir.Bu çalışmada, denizcilik sektöründe analog jiroskop sistemlerinde kullanılan elektromekanik döner milligeneratörün ürettiği gerilim, veri toplama sistemiyle kaydedilmiştir. Elde edilen veriler Kısa ZamanlıFourier Dönüşümü (KZFD) metoduyla analiz edilmiştir. Analizlerde temel frekans ve harmonik bozulmafrekansları elde edilmiştir. Veri edinim sistemi ile 1600, 4000 ve 6400 Hz örnekleme frekanslı verilertoplanmış, üç farklı veri kümesinin analizlerinde generatörün temel frekansının 200 Hz olduğubelirlenmiştir. Örnekleme frekansı değerinin artması ile yüksek frekanslı harmonik bozulmanın ortayaçıktığı tespit edilmiştir.Analog jiroskop sisteminin dönüş hareketinin sabit ve titreşimsiz olması için Elektromekanik döner milligeneratörün ürettiği gerilimlerin genlik ve frekansının sabit olması gerekmektedir. Bu çalışma ile frekansdengesizliğini neden olan harmonik bileşenler KZFD ile tespit edilmiştir.