Role of human resource management in downsizing environment - Bolulu, Pınar (My University, 2001)
Günümüzde küreselleşme,artan rekabet ve değişen ekonomik koşullar şirketleri küçülmeye doğru itmektedir. Bu strateji,işten çıkarımları,organizasyon içinde yer alan bazı fonksiyon ve ya kademelerin kaldırılmasını ve sistemlerin düzenlenmesini içermektedir. İlk başta küçülmenin sadece işini kaybedenler üzerinde negatif etki yarattığı düşünülse de organizasyon içinde kalanların daha fazla olumsuzluklarla karşılaştığı gözlenmiştir. Buna örnek olarak yaşadıkları stres, işten çıkarılma korkusu ve rol kargaşası verilebilir. Çalışanlar ,çıkarılanlara nasıl bir anons yapıldığını ve sonraki süreçte onlara sağlanan olanaklara dikkat ederler. Bu yüzden yönetimin gidenlere karşı saygısı ve haberi verme şekilleri ve sağlayacakları servisler önem taşımaktadır. Küçülme, çalışanlar üstünde yoğunlaşması gerektiğinden insan kaynakları departmanları da strateji içersinde yer almalıdır. Daha başarılı ve sorunsuz bir küçülme için; dürüst ve etkili bir iletişim, performans değerlendirme ve ücretlendirme sistemlerinin de eleman çıkartımında kullanılması, İK'nın kararlara katılımı,geride kalanlar için uygun eğitim programlarının hazırlanması ve kariyer planlamalarının uygulanması gereklidir. Bu hem çalışanlara destek olunmasını sağlayacak hem de karşılaşabilinecek verim düşüklüğünü engelleyici bir rol oynayacaktır.

Increasingly dynamic and competitive workplace,economic conditions and trend toward globalization have prompted many firms to downsize including cutting costs mostly by layoffs, streamlining of functions and redesign of systems . While those who lose their jobs may seems the most affected by downsizing,it is more likely that the employees who remain suffer the more negative effects like living with fear,stress, role ambiguity e.t.c. They are very concious of how those who have been laid off are treated and taken care of. Because of it, treating laidoffs with respect and dignity ,and providing services is essential. As downsizing is largely dependent on the effective management of the human resource system -as dealing with employees- human resource professionals need to be involved in the straegic issues of downsizing.To make the implementation of downsizing more successful for long term ; honest and open communication ,planing downsizing acitivities with HR departments -supporting it with structured performance appraisals and compensation during layoffs- ,developing training programs ,applying career management properly is necessary. This will both facilitate the process of rebuilding trust and motivation of survivors and prevent decreasing in productivity.
Keywords: Genel yönetim; İNSAN KAYNAKLARI; Personel yönetimi