Deri iş kolunda çalışanların ruhsal durumlarının SCL 90-R (Symptom Checklist Reviset) ölçeği kullanılarak incelenmesi - Çetin, Ali Kemal (My University, 2002)
Araştırma, sosyo-demografik özelliklerin, iş ve sağlıkla ilgili özelliklerin, ruh sağlığıyla ilgili tutum ve farkındalıkların çalışanların ruh sağlığına olası etkilerini incelemek, koruyucu ruh sağlığı uygulamaları için hedef kitleyi tanımlamak ve belirlemek amacıyla SCL 90-R stres ölçeğinin kullanıldığı, tanımlayıcı ve kesitsel bir uygulama çalışmasıdır. Deri sektöründeki bir fabrikada yapılan araştırmaya anket doldurarak katılan 352 çalışanın GSİ (General Symptom İndex) puanlarını içeren veriler incelenmiş ve değerlendirilmiştir. İşletme genelinde GSİ ortalaması 0.5090, standart sapma (S.S)= 0.3878, SCL 90-R iç tutarlılık katsayısı ( )= 0.9578 bulunmuştur. Sosyo-demografik özellikler incelendiğinde; üretimde çalışan kadınlar, yönetici olmayan ve daha az ücret alan memurlar, ayrı ve dul olanlar, ayrı-dul ve kadın olanlar, geniş ailede yaşayanlar, ek iş gereksinimi duyanlar, işyeri değişimi yaşayanlar daha fazla stres belirtisi göstermektedir. İş yoğunluğu, kişiler arası ilişkiler ve fiziksel-kimyasal ortam, çalışma birimlerinin GSİ puanlarını etkileyen değişkenler olarak dikkat çekmiştir. Sağlıkla ilgili özellikler incelendiğinde; işyeri sağlık birimine son iki yıl içinde genel nedenlerle 20'den, psikolojik nedenlerle birden çok başvuranların, sürekli ilaç kullananların, süregen hastalığı olanların, hastaneye yatanların, genel sağlığını kötü ve orta düzeyde bulanların, meslek hastalığı (özellikle solvent nedeniyle oluşan) olanların, iş kazası geçirenlerin daha fazla stres belirtisi sergilemeleri anlamlı bulunmuştur. Ruh sağlığıyla ilgili anket yanıtları incelendiğinde; herhangi bir sıkıntı kaynağı, sıkıntıyla baş etme yöntemi, üzen sorun, üzen olay ve işyeri sorunu belirtmiş olanların anlamlı şekilde yüksek ruhsal belirti taşıdıkları saptanmıştır. İç tutarlığı yüksek bir stres belirti ölçeği olan SCL 90-R, ruh sağlığı bozulmasının ön belirtilerini tanımlamakta iyi bir yardımcı yöntemdir ve işyerlerinde ruhsal belirti tarama amacı ile kullanılabilir. RESEARCHING THE MENTAL HEALTH CONDITION OF THE EMPLOYEES WHO WORKS IN LEATHER SECTOR USING SCL 90-R (SYMPTOM CHECKLİST REVİSED)

This research is a descriptive and sectional application study based on the experimental usage of SCL 90-R test that is performed in order to investigate the possible effects of socio-demographical characteristics, the factors and peculiarities related with the work and health conditions on the mental and psychological health of the employees. In this study carried out in a leather factory, 352 employees participated through filling in the questionnaires and the data including GSI values obtained from these questionnaires were examined and evaluated thereof. The total GSI average of the company was determined as m= 0.5090, the standard deviation was determined as s.d.= 0.3878; and the coefficient of internal consistency was determined as = 0.9578. In this study, it was determined that the women working in the production lines, the civil servants that are paid less and in a low hierarchical position, the divorced and widowed employees, the divorced and widowed female employees, the employees living in a big family, the employees who need extra work and the employees who changed their workplaces showed significantly higher stress signs and indications. It was determined that the work load, the physical-chemical environment and interpersonal communication were the factors which affected the GSİ scores of the work units. Much higher stress signs and indications were observed on the employees who resorted to the medical unit of the company within the two years for more than 20 times due to general health reasons and for several times due to psychological reasons, used any medicine, with a chronic illness, were hospitalized, suffered from occupational diseases (especially with solvents), experienced occupational accidents. Significantly higher psychological signs and indications were observed on the employees who considered their general health to be in a bad or moderate condition, expressed a source of distress, described any method to cope with distresses, had any distressing problem or tragic event, mentioned about any problem in the work unit. The test of SCL 90-R that has a high level of internal consistency is a well-organized auxiliary method to identify and detect of preliminary indicators of mental health disorders in the workplaces.
Keywords: Fiziksel hastalık ve verilen hizmetler; Halk Sağlığı; Toplumsal refah sorunları