Les conditions feminines et le heros Balzacien a travers des oeuvres de Balzac - Durmuş, Semra (My University, 2005)
TEZ ÖZETİ BALZAC'IN ESERLERİNDE KADIN VE ERKEK KAHRAMANLARIN DURUMU Çalışmamızın birinci bölümünde Balzac'ın üç eserini inceledik. Vadideki Zambak, Otuz Yaşındaki Kadın ve Evlilik Fizyolojisi adlı eserlerde kadın ve erkek kahramanların durumlarını ayrıntılı bir biçimde gözler önüne serdik. Özellikle kadın kahramanların evlilik öncesi ve sonrası, aile ve toplum içinde bulundukları yeri irdeledik. Kadın problemleri, edebiyatta olduğu kadar, dünyada ve günlük yaşamda da önemli bir yer işgal etmektedir. Onların yaşadıkları acılar, yanılgılar, düş kırıklıkları, insanların büyük bir bölümünü ilgilendirmektedir. Zira birçok kadın benzer problemleri yaşadığından, kendi acılarını, romanlardaki kadın kahramanlarınki ile özdeşleştirerek teselli bulmaktadır. Balzac Vadideki Zambak, Otuz Yaşındaki Kadın ve Evlilik Fizyolojisi'nde 19. yüzyılda yaşamış olan kadınların, mutsuzluğunu, çektikleri acıları, yaşadıkları düş kırıklarını, gösterdikleri zayıflıkları, içtenlikle ortaya koymuştur. Balzac çocukluğu ve gençliği boyunca anne sevgisinden yoksun kalmıştır. Bu yüzden çoğunlukla olgun kadınlara ilgi duymuştur. Eserlerindeki çoğu kahramanı da, Balzac gibi hissederek olgun kadınlara yönelmişlerdir. Vadideki Zambak 19. yüzyılda kadın köleliğini en iyi biçimde anlatan bir eserdir. Evlilik Fizyolojisi Medeni kanunun, kadını yerleştirdiği durumu ve yaşanan problemleri dile getirmektedir. Balzac orada genç kızların iyi bir eğitim alması gerektiğini vurgulamıştır. Otuz Yaşındaki Kadın'da bir genç kızın yaşamının evreleri incelenmiştir. Roman kahramanı Julie yanlış bir evlilik yaparak ard arda felaketler yaşamıştır. Düş kırıklıklarının sıkça yaşandığı 1830'lu yıllarda görülen Julie ve onun gibi kadınlar, Balzac'ın eleştirdiği bir toplumun ürünüdürler. Onlar kanunlarla köle pozisyonuna getirilmişlerdir. İkinci bölümde Balzac'ın dünyasını, üslubunu, gözlemci ve gerçekçi yanını, genel olarak kahramanlarını, eserlerindeki varlığını, Vadideki Zambak'ta kahraman portrelerini, Otuz Yaşındaki Kadında, kahramanları, eserlerinde doğanın etkisini analiz ettik. Üçüncü bölümde Vadideki Zambak'ın temalarını inceledik. Evlilik, aşk, erdem, kıskançlık, isyan ve ölüm temalarını ayrıntılı bir biçimde ele aldık.

THE SITUATION OF MALE AND FEMALE CHARACTERS IN BALZAC'S WORKS In the first part of our research we studied on Balzac's three works. In Lily of the Walley, A women of Thirty, and The Physiology of marriage we showed male and female characters situation in details. We especially searched the position of the female characters before and after marriage. Problem of women has important part in daily life and in the work as in literature. The passion, mistakes, disappointment they had in their life interests a great deal of people. Because many women have similar problems so they fin consolation by equating themselves-with the characters. Balzac shoved the unhappiness, passion, disappointment, weakness of the women who lived in the 19th century in this three work with a great sincerity. Balzac was deprived of mother love during his childhood. For this reason he generally interested in mature women. Many characters in his works interested in mature women like him. The Lily of the Walley is the best work which tells women's slavery. Physiology of marriage shows women's situation and their problems in civil code. He indicates that girls must get a good education in his works. A woman of Thirty worked on parts of life of a young girls. The main character Julia had an unsuccessful marriage and had many disasters. Julie and the women like her lived in 1930's which was a period of disappointment and they were the products of the public which Balzac criticize. They were seen as slaves in lows. In the second part we analised Balzac's world, his style, his realist and observer habit, his characters, his existance in his works. In Lily of the valley we analised the partroids of the characters an in 30 years old woman the characters and the effects of nature. In into third part we studied on the subjects of Lily of the valley. Also we considered marriage, love death, virtue rebellion, jealousy.
Keywords: Fransız Dili_Öğrenim ve Öğretim