Rus oryantalist Agafangel Efimoviç Krımskiy’nin hayatı ve islam tarihi üzerine çalışmaları - Alioğlu, Bahadır (My University, 2013)
Rus oryantalistler İslam’la alakalı çok sayıda araştırmalar yapmışlardır. 19. Yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında yaşamış olan Agafangel Efimoviç KRIMSKİY onlardan biridir. Doğu ve İslam’la alakalı yüzlerce makale ve kitap yazmıştır. Biz bu araştırmamızda onun ilk dönem İslam tarihi kaynakları ile ilgili çalışmasını konu edinerek onun düşüncelerini ve akademik düzeyde ki çalışmasını gün yüzüne çıkarmaya çalıştık. Krımskiy’nin Oryantalizmi propaganda edip yaygınlaştırması neticesinde Moskova ekolü Rus Oryantalizmi sahasında büyük boşluğu doldurmuştu. Krımskiy ve öğrencileri sayesinde Moskova ekolünün oluşup Rus bilim dünyasına iz bırakan katkılar sağladığını da belirtmek gerekir. Onun başlıca ilgisini çeken konuları İslâm, Arap, Fars, Türk dünyası oluşturuyor ise de, İslam’a daha çok önem vermişti. Krımskiy’nin çalışmalarının çoğu öğretim ihtiyaçlarını karşılamaya yönelikti ve birçok kere basılarak geniş alana yayıldı.

Has made a lot of research concerning the link between the Russian orientalist andIslam. Agafangel Efimoviç KRIMSKİY, one of them, has written hundreds of boks and articles about the subject. With this research we've tried to emerge from his first term of pursuing the history of Islam sources his thoughts and his academic level work at the light of the day. As a result of the Orientalism propaganda spreading done by Krimskiy, the Russian Orientalism school emptiness has been fulfilled. It must be noted that with Krimskiy and his students, the Russian scientists which formed the Moscow school provide contributions which have left a mark on thew orld. His main topics of interest for the Islamic, Arabic, Persian and Turkish world generate more importance to Islam. The Krimskiy work aimed to meet most educational needs and spread in large areas by pressing many times.
Keywords: İslam; Krımskiy, Agafangel Efimoviç; Tarih