Hile üçgeni faktörlerinin kanaat fonksiyonları ile tayini: Bir Türkiye uygulaması - KARAVARDAR, Alper (My University, 2015)
Bu çalışmanın amacı hile üçgeni faktörlerine ait belirsizliklerin gösterimi için matematik tabanlı bir çerçevenin, denetçilerden tarafından nasıl kullanılacağını göstermektir. Çalışmada Dempster-Shafer teorisi kanaat fonksiyonlarına dayalı olarak kurulmuş bir hile risk değerleme modeli kullanılmıştır. Çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde hile ve kanaat fonksiyonları konularına kısaca değinilmiştir. İkinci bölümde kanaat fonksiyonlarının genel yapısı özetlenmiştir. Üçüncü bölümde çalışmada kullanılan hile risk değerleme modeli açıklanmıştır. Dördüncü bölümde hile üçgeni faktörleri ile genel denetim riski arasındaki ilişki gösterilmiştir. Beşinci bölümde kanaat fonksiyon tabanlı bir hile risk değerleme modeli, Türkiye’deki bir işletmenin stok ve maliyetler döngüsünün denetiminde kullanılmıştır. Altıncı bölümde yapılan uygulamaların sonuçları tartışılmıştır. Son bölümde çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Keywords: Hile üçgeni faktörleri; Hile Riski; Kanaat Fonksiyonları; Risk Değerleme; Stok ve Maliyet Döngüsü Denetimi