In vitro effects of antidepressant drugs on polymorphonuclear leukocyte functions of helthy volunteers - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Çalışmamızda antidepresan ilaçlardan buspiron (0.0025jug/ml), sertralin (0.19jug/ml), sitalopram (0.286jug/ml, 0.502/ig/ml, 0.703jug/ml), fluoksetin (0.015jug/m, 0.035jug/ml, 0.055jug/ml)'in PNL fonksiyonları (fagositoz ve hücre içi öldürme aktivitesi) üzerine etkisi yaş ortalaması 25 olan 20 sağlıklı gönüllüde in vitro koşullarda araştırılmıştır. PNL'ler (lxl07hücre/ml) EDTA'lı venöz kandan ficoll-hypaque gradient yöntemi ile ayrılmıştır. Fagositoz ve hücre içi öldürme aktivitesi tayininde Alexander ve arkadaşlarının yöntemi değiştirilerek kullanılmıştır. Fluoksetinin 0.035jug/ml'lik dozu PNL'lerin fagositik aktivitesini anlamlı olarak artırmıştır (p<0,05), ancak PNL'lerin hücre içi öldürme aktivitesini etkilememiştir (p>0.05). Elde edilen bulgular immün sistemi zayıflamış major depresyonlu hastaların tedavisine yeni bir immünoterapik yaklaşım getirebilir.

In our study the effects of the antidepressant drugs buspirone (0.0025jug/ml), sertraline (0.19fig/ml), dtalopram (0.286jug/ml, 0.502jug/ml, 0.703jug/ml) and fluoxetine (0.015/ug/ml, 0.035jug/ml, 0.055jug/ml) on polymorphonuclear leukocyte (PMN) function of 20 healthy young volunteers, whose mean age was 25 were investigated in vitro. PMNs (lxlO7cell/ml) were isolated by ficoll-hypaque gradient centrifugation method from venous blood with EDTA. Phagocytosis and intracellular killing activity were assayed by modifying Alexander's method. Fluoxetine at 0.035'jug/ml concentration has significantly increased the PMN's phagocytic activity, of the healthy young volunteers but did not effect their PMN's intracellular killing activity. The results might bring a new immunotherapeutic approach to the therapy of the major depressant patients whose immune system is suppressed.
Antidepresan ilaç ve kombinasyonlarının insan polimorf nüveli lökosit fonksiyonları üzerine in vitro etkisi
Keywords: Farmakoloji ve Eczacılık