Probiyotiklerin periodontal tedavideki yeri - Öztürk Özener, Hafize; Bahar Eren Kuru (My University, 2015)
Sağlığa faydalı canlı mikroorganizmalar olarak ifade edilen probiyotikler, uzun yıllardır gastrointestinal sistem hastalıklarının tedavisinde başarı ile kullanılmakta ve immün sistemi destekleme ve patojen mikroorganizmaları baskılama etkilerine dayanılarak son yıllarda periodontal sağlık ve tedavi üzerindeki etkinliği araştırmacılara konu olmaktadır. Bu derlemede probiyotiklerin periodontal tedavideki yeri ve etkinliği değerlendirilmiş- tir. Periodontoloji alanında probiyotikler ile ilgili yapılan çalışmalar henüz başlangıç aşamasındadır. Bununla birlikte periodontal sağlığı geliştirme ve periodontal hastalıkların tedavisi alanlarında cesaret verici sonuçlar elde edilmiş ve bu sonuçlarla daha detaylı ve uzun dönem çalışmaların yapılması ve tedavi protokolleri içine yerleşebilmesi için önemli bir temel oluşturulmuştur
Keywords: Mikroorganizma, periodontal hastalık, probiyotik, tedavi