Ekolojik tarım açısından Türkiye’de tarımsızlaşma - Polat, Can Serdar (My University, 2016)
Türkiye, 1920’lerden itibaren ekonomi politikaları noktasında birçok dönüşüme şahit olmuştur. Uluslararası dengelerden bağımsız olmayan bu dönüşümler kimi zaman devletçi politikalar olarak kendine yer bulurken, kimi zaman da liberal politikalar olarak ekonominin temel prensibi halini almıştır. Özellikle 1980 sonrasında Türkiye’de yaşanan neoliberal dönüşüm, tüm sektörleri olduğu gibi tarımı da etkilemiştir. Günümüzde tarım; artan nüfusun açlık ve güvenilir gıdaya erişim ihtiyacını gidermesinin de ötesinde bir işleve sahiptir. Piyasa değeri yaratan bir sektör olarak tarım, her geçen gün çeşitli politikalarla ulusal ve uluslararası alanda desteklenmekte veya engellenmektedir. Türkiye de; söz konusu ticari ilişkilerdeki değişen politikalar karşısında, tarımı önemli ölçüde etkilenen ülkeler arasındadır. Küreselleşme süreciyle birlikte ve uluslararası ekonomik kuruluşların etkisiyle, dâhil olduğu uluslararası anlaşmalar ve bu kurumların politik yönlendirmeleriyle geçirdiği süreçte Türkiye; tarımsızlaşma süreciyle karşı karşıya kalmıştır. Çalışmadaki veriler ve araştırmalar göstermektedir ki; 1980 sonrasında tarımsal üretimde ciddi düşüşler yaşanmıştır. Bunun yanı sıra son yıllarda yaşanan tarımsal dış ticaret açıkları, GSYH içerisinde tarımın payının ve tarımsal nüfusun azalması gibi sonuçlar; yaşanan tarımsızlaşmanın bir karşılığı olarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye’deki tarımsızlaşmadan; diğer sektörlerin aksine yalnızca tarım sektöründekiler değil, aynı zamanda tüm nüfus doğrudan etkilenmektedir. Söz konusu etki; kimi zaman demografik sorunlar üzerinden görülürken, kimi zamanda istihdam ve gıda enflasyonu sorunu olarak etkisini göstermektedir. Bu çalışmada; ekolojik tarımın dinamikleri itibariyle tarımsızlaşmaya çözüm olabileceği, tarımsızlaşmanın nedenlerine ne ölçüde cevap verebileceği değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda; sürdürülebilir tarım, güvenilir gıda, küçük üretici ve uluslararası tarımsal ticarette ekolojik tarımın etkinliği analiz edilmiştir. Ekolojik Tarım, Tarımsızlaşma

Turkey has testified many transformations on economy policies aspect since 1920’s. These transitions which aren’t independent from international balances sometimes find place itself as statist policies while they sometimes become the main principle of economy as liberal policies. Neoliberal transition, especially experienced after 1980, has influenced agriculture just as all sectors. Agriculture has a function beyond providing the need of increasing population for starvation and Access to reliable nutrion. Agriculture, as a sector creating market value has been supported or hindered in national and international field by various policies. Turkey is among the countries whose agriculture is remarkably influenced in trade relations along with the influence of globalization process and international contract that Turkey got involved and international economic instutions has been facing to non-agriculturalization. The data and research on study have shown that, serious decrease has experienced on agricultural production after 1980. Morever, results as agricultural foreign trade deficit experienced in the last years, the share of agriculture in gross yearly revenue and decrease of the agricultural population have appeared as a return for non-agriculturalization. The entire population in Turkey is also influenced, not only in agriculture field. By non agriculturalization on the contrary to other sectors. The said influence is sometimes seen on demographic problems while it is also seen in employment and nutrion inflation problem. Ecological agriculture may be the solution for non agriculturalization due to its dynamics and it has been evaluated how it responses to the causes of non agriculturalization in this study. Sustainable agriculture, reliable nutrition, minor producer and the activity of ecological agriculture has been analysed in line with this. Ecological Agriculture, Non Agriculturalization.
Keywords: Ekolojik tarım; Türkiye