Doğrusal programlama ve bulanık doğrusal programlama savunma silahlarının dağıtımında matlab uygulaması - Kudak, Hüseyin (My University, 2007)
DOĞRUSAL PROGRAMLAMA VE BULANIK DOĞRUSAL PROGRAMLAMA, SAVUNMA SİLAHLARININ DAĞITIMINDA MATLAB UYGULAMASI Savunma silahlarının dağıtımı, görev planlaması ve maliyet yönetimi ile ilgidir. Değişen ve gelişen koşullar karar vermeyi zorlaştırmakta, kaynakların optimal kullanımını gerektirmektedir. Optimizasyon problemlerinde ele alınmış olan doğrusal programlama yaklaşımı, geleneksel bir yaklaşım olarak, kararlı durumdaki problemler için önerilmektedir ve çözümler kısıt sınırında kalarak doğrusallıktan ufak farklar, çözümleri uygulanabilir bölgelerin dışına itmektedir. Bu çalışma ile hem sayısal hem de sezgisel yaklaşımların uygun bir şekilde bütünleştirildiği bulanık doğrusal programlama yaklaşımı uygulanmıştır. Bulanık kümeler kullanılarak kısıtlar modellenmiş, bulanık kümelerde üyelik fonksiyonları tanımlanmış, belirtilen koşullarda bulanık optimizasyon problemi standart bir doğrusal programlama problemi olarak tekrar formülize edilerek bulanık doğrusal programlamanın savunma silahlarının dağıtımında kullanılması modellenmiştir. Böylece savunma silahlarının dağıtımında planlamacılara zaman, maliyet açısından kolaylık sağlayarak, özellikle kritik zaman koşullarında karar vermelerinde üstünlüğü ellerinde bulundurmalarını sağlanması amaçlanmıştır. Ayrıca, bu tür problemlerde karar değişkenleri ancak tamsayılı iken anlamlı olacağından, modeller tamsayılı programlama ile ele alınarak, gerçek hayatta uygulanabilirliği sağlanmıştır. Hesaplamalar, MATLAB ve TORA yazılım programlarından faydalanılarak çözülmüş, böylece uygulayıcılara daha kısa sürede hesaplama imkânı sunulmuştur.

LINEAR PROGRAMMING AND FUZZY LINEAR PROGRAMMING, DEFENSE WEAPONS DEPLOYMENT BY USING MATLAB Defense weapons deployment is based on mission planning and budget management. Changing and improving conditions make deciding difficult and require optimal usage of sources. Linear programming approach which is used in optimizing problems, as a traditional approach, is advised for stable problems so that, solutions will be restricted by constraints, small diversities from linearity move solutions out of the feasible regions. This study describes fuzzy linear programming in which both numerical and intuitive approaches are combined in suitable ways. Constraints have been modeled by using fuzzy sets, membership functions have been described in fuzzy sets, fuzzy linear programming has been modeled and analyzed for defense weapons deployment by reformulazing the fuzzy optimization problem as a standart linear programming problem in defined conditions. Thence, planners have simplicity for timing and budget at defense weapons deployment and it was intended handling the priority especially for critical time decisions. Besides, accordingly variables are merely meaningful when they are integer in such problems, models have been solved by integer programming where they can be feasible to apply in real life. Calculations have been defined by using MATLAB and TORA software programs which help appliers to solve problems in short times.
Keywords: Doğrusal Sistemler; MATLAB; Yöneylem Araştırması