Çocukların bakımında nanda hemşirelik tanıları ve nic (nursing interventions classification) hemşirelik sınıflama sistemlerinin kullanılması - Fidancı, Berna Eren (My University, 2006)
Araştırma, akut solunum yolu enfeksiyonu olan çocukların bakımında solunum fonksiyonuna yönelik NANDA hemşirelik tanıları ve NIC hemşirelik girişimlerinin çocuklar için uygunluğu ve hemşire tarafından uygulanabilme durumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma bir hastanenin çocuk kliniğinde 80 çocuk ile gerçekleştirilmiştir (N=80). Veriler; sağlık değerlendirme formu / NANDA hemşirelik tanıları ve NIC hemşirelik girişimleri formlarıyla toplanmıştır. Belirlenen NANDA hemşirelik tanıları “ Hava Yolunu Temizlemede Etkisizlik” ve “Etkisiz Solunum Örüntüsü” dür.Bu tanılara uygun 7 NIC hemşirelik girişimi belirlenmiştir. Veri toplama araçlarının dil ve içerik geçerliliği yapılmıştır. Veriler daha önce eğitilen 2 klinik hemşiresi ve araştırmacı tarafından toplanmıştır. Bu hemşireler çocuklara 8 saat NIC girişimleri ile bakım uygulamış ve uygulanamayan aktiviteler nedenleriyle kaydedilmiştir. Bulgular; Çocukların tümüne “Hava Yolunu Temizlemede Etkisizlik” tanısı konulurken, % 6,2’ sine ek olarak “İnefektif Solunum Örüntüsü” tanısı konulmuştur. Hemşireler vakaların % 73,8’ inde doğru tanı koyabilmiştir. Çocukların bakımında 7 NIC girişiminin 115 aktivitesinden yalnızca 37 tanesi hiç uygulanamamıştır. Bunların nedenleri; çocuğun bu bakım aktivitesine gereksinim duymaması (resusitasyon gibi), uygun araç-gerecin bulunmaması, hekimin istem yapmamasıdır. Eğitim verilen hemşirelerin NANDA ve NIC sınıflandırma sistemlerini kullanabildikleri kararına varılmıştır. Hemşireler, çocukların çoğunluğunun bakımında geleneksel hemşirelik aktivitelerinin dışındaki pek çok NIC aktivitesini gerçekleştirirken, kan basıncı izlemi (%99), oksijenlenme izlemi (%94) gibi aktiviteleri hekim istemi olmadığı için gerçekleştirememişlerdir.

The research was designed to assess the appropriation for children and the usage of NANDA nursing diagnosis and NIC nursing interventions about respiratory function by nurses on the children with acute respiratory system infections. The research was conducted in a training hospital with 80 children in Istanbul. The data was collected by health assesment form, NANDA Nursing Diagnoses and NIC Nursing Interventions forms. The selected NANDA nursing diagnoses were “Effectiveness on Clearing the Airway” and “Ineffective Ventilation”. 7 NIC interventions were selected according to the nursing diagnosis. Validity studies of data collecting forms were performed and the data was collected by two trained nurses and the researcher. The nurses gave care to children with NIC nursing interventions forms for eight hours. The restrictive factors and the reasons were registered. Results; “Effectiveness on Clearing the Airway” was selected for all children and in addition “Ineffective Ventilation” was selected for %6,2 of children. Nurses diagnosed %73,8 of children correctly. 37 of 115 nursing activities of 7 NIC interventions were not applied by the reason of being not necessary for children (e.g. resuscitation), absentees of suitable vehicle and not ordered of them by doctors. It is agreed that the trained nurses could perform to use NANDA and NIC classification systems. Although nurses could use a lot of NIC activities out of the traditionals for majority of children’s care, they couldn’t monitör blood pressure (%99) and oxygen status (%94) because of not having physican’ s order.
Keywords: Hemşirelik; Hemşirelik_Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları