Yeni Küresel Tehditler ve Yeni Paradigma - (:unkn) unknown (My University, 2002)
Soğuk Savaş'ın sona erdiği günlerde, dünyanın yanıtını bulmaya çalıştığı yeni bir soru O ortaya çıkmıştı: Yeni küresel sisteme karşı tehditler nedir?Bu sorunun yanıtı aslında, yeni bir paradigmaya ihtiyaç duyuyordu. Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkaslar gibi sorunlu bölgelerdeki çatışmaların köklerinde sosyolojik, ekonomik ve sosyo-kiiltürel, psikolojik nedenler yatmaktadır. Yeni tehditleri ve küresel terörizmi anlayabilmek ve mücadele edebilmek için askeri ve uluslararası çalışmaların ötesine giderek, sosyoloji, psikoloji ve antropoloji gibi disiplinleri de içine alan yeni bir güvenlik paradigması oluşturmak gereklidir. Çatışmaların kökenlerini araştırmak, barış inşaetmek amacıyla dönüştürmek önemlidir. Bu çalışmalar ve terörizmle mücadelede eğitim ile yaratıcı düşünceyi teşvik edecek özgürlükçü ortam, dünya barışının temininde önemli olacaktır.

Due attention must be given to the urgent need for security and defense concepts and responses that are radically new, which stretch beyond the conventional military strategic vision. The new security context is very complex and multidimensional. The major security problems in the troubled regions (including the Balkans, Caucasus, Middle East and Asia) have their roots in economic, social, cultural and political factors and that it makes more sense to conduct multi-disciplinary studies and focus on the soft security issues (such as demographic trends, the effect of globalization on the psychology of disadvantaged groups across the world, the perception of the West and US in the Middle East and Asia) and socio-psychological processes that feed all types of conflict. Developing a new paradigm to study the security issues is essential to surmount new security threats. It requires the integration of sociological, anthropological and socio-psychological studies in the study of terrorism, extremism and armed conflict.
New Global Challenges and a New Paradigm
Keywords: Uluslararası İlişkiler