İstanbul'un uluslararası finans merkezi olmasına yönelik çalışmalar üzerine bir analiz - Çağlar, Arzu (My University, 2018)
Türkiye, Ekim 2009’da, Uluslararası İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesini ilân etmiştir. Küresel zeminde yer almak manasına gelen bu gelişme İstanbul’a yeni bir vizyon kazandırmış, olağanüstü sorumluluklar yüklemiştir. Bu tezin temel amacı, İstanbul Finans Merkezi için yapılan resmi ve yarı resmi çalışmaları, hazırlanan rapor ve planları incelemek, avantajlarını ve dezavantajlarını belirlemektir. Bu tezde, İstanbul Finans Merkezi’nin mevcut şartlarını ve ihtiyaçlarını irdelemek, muhtemel kâr ve zararlarını ölçmek için tümevarım yöntemi tercih edilmiş, bölümler ve konu başlıkları temel nitelikleriyle sınırlandırılmış ve söz konusu niteliklerin ayrıntıları özetlenerek ilgili alt başlıklarla tasnif edilmiştir. Teorik bir çalışma olan bu tezin ayırt edici özelliği, finans merkezleri ile birlikte, merkezleri oluşturan uluslararası finans konusunu merkezlerden bağımsız olarak tanımlaması, Türkiye, İstanbul ve İstanbul finans merkezi için hazırlanan rapor ve planlara yer vermesidir. Devamında İFM’nin, dünya standartlarına uyum düzeyini ve başlangıç seviyesini tespit etmek için, uluslararası finans merkezlerinin (UFM) özelliklerine, gelişim stratejilerine ve endekslerdeki yerlerine dikkat çekilmiştir. Ayrıca bu çalışmada uluslararası finans merkezleri arasından seçilen altı merkez ile beraber İstanbul Finans Merkezi’nin de kazanımlarına ve eksikliklerine değinilmiştir. Bu tez çalışması sürecinde, İstanbul’un uluslararası finans merkezi olması yolunda birçok ciddi çalışma yapıldığı, raporlar hazırlandığı ve ‘olabilirlik’ mevzuunda taslaklar çizildiği tespit edilmiş, öne çıkan çalışmalar özetlenerek betimlenmiştir. Yapılan çalışmaların bir araya toplanması da bu analizin bir başka özelliğidir. Bu çalışma ile ulaşılan başlıca sonuçlar, 2023 hedefleri doğrultusunda İFM için verilen çok yönlü merkezî ve yerel desteğin çeşitlendirilerek sürdürülmesi, küreselleşme olgusu dâhilinde çok yönlü modernizasyon sağlanırken gelişmelerin cazibesinin İstanbul Finans Merkezi’ni sıradanlaştırmaması ve rekabet edebilme-imaj ve markalaşma özelliklerini ortadan kaldırmaması için İstanbul’un aslî kimliğinin korunması gerektiğidir. Tez çalışmasında elde edilen bulgulara ve ulaşılan sonuçlara son bölümde yer verilmiştir.

Turkey, in October 2009, Istanbul International Financial Center (IFC) has declared the project. This development, which means taking part in the global climate, has given Istanbul a new vision and has placed extraordinary responsibilities. The main objective of this dissertation is to examine the official and semi-official studies, prepared reports and plans for the Istanbul Financial Center and determine their advantages and disadvantages. In this dissertation, the induction method was preferred in order to examine the current conditions and needs of the Istanbul Financial Center and to measure possible profits and losses. The sections and subject headings were limited to basic qualities and the details of the qualifications were summarized by the relevant subheadings. The distinguishing feature of this thesis is a theoretical study is that it defines the International Finance issue that forms the centers independently from the centers together with the financial centers, and includes reports and plans prepared for Turkey, Istanbul and Istanbul financial center. In addition, six centers selected from international finance centers (IFC) and the Istanbul financial center were also mentioned in this study. During this thesis study, it was determined that many serious studies were carried out in order to make Istanbul an international financial centre, reports were prepared and drafts were drawn on ‘feasibility’. The gathering of work done is another characteristic of this analysis.The main results of this study are to continue to diversify the central and local support given to IFC in line with the goals of 2023, the attraction of the developments not to ordinaryize the Istanbul financial center and to not remove the competitiveness, image and branding characteristics while maintaining a multifaceted modernization within the context of globalization the main identity of Istanbul should be protected. Findings obtained from the dissertation study and the results obtained are included in the last section.
Keywords: Ekonomik bütünleşme; Finans; International Finance; International Finance Centers; Istanbul International Finance Center; Istanbul International Finance Center Action Plans; İstanbul Uluslararası Finans Merkezi; İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Eylem Planları; İstanbul, (Türkiye); Local Governments and Istanbul International Finance Center Project; Strateji; Türkiye; Uluslararası Finans; Uluslararası finans merkezleri; Yerel Yönetimler ve İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi