Zihinsel engellilerde basketbol antrenmanının fiziksel uygunluk üzerine etkilerinin belirlenmesi - Savucu, Yüksel (My University, 2005)
TEZ BAŞLIK: Zihinsel Engelli Bireylerde Basketbol Antrenmanının Fiziksel Uygunluk Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi Adı ve Soyadı: Yüksel Savucu Danışmanın Adı: Doç. Dr. Bilsen Sirmen Program: Doktora Beden Eğitimi ve Spor

Bu çalışmada zihinsel engelli bireylerde Basketbol antrenmanının fiziksel uygunluk üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Basketbol antrenmanı uygulamasıyla; bu bireylerin takım arkadaşlarıyla bir uyum içinde olmaları, fiziksel uygunluk ve hareket davranışlarında gelişme kaydedilmesi hedeflenmiştir. Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezinde eğitim gören 18-25 yaşları arasında, çalışma için gerekli fonksiyonel becerileri engelleyecek fiziksel engeli olmayan, 15'i deney grubuna ve 15'i kontrol grubuna rastlantısal olarak ayrılmış toplam 30 Eğitilebilir zihinsel engelli birey haftada iki gün (Salı, Perşembe) ve 70 dakika olmak üzere üç aylık bir basketbol antrenmanına (Özel Olimpiyat Oyunları) katılmış deney grubunun, antrenman ncesi ve sonrası, kontrol grubunun ise ön test ve son testlerde Fiziksel uygunluk ve Antropometrik özellikleri ölçülmüştür. Basketbol antrenman için Özel Olimpiyat Oyunları Basketbol Yetenek Değerlendirme Testi (BSAT) ve engelliler için geliştirilmiş Brockport Test Bataryasına göre uygulanan fiziksel & fizyolojik (vücut ağırlığı, boy, vücut yağ yüzdesi, beden kitle indeksi (BKİ), 16 metre mekik koşusu, bacak kuvveti, el-pençe kuvveti, düz kol asılı kalma, bükülü kol asılı kalma, modifiye mekik, izometrik şınav, otur-eriş ve omuz esnekliği) ölçümler ve Anaerobik uygunluk (dikey sıçrama ve 20 metre sprint) ölçümleri alınmıştır. Grupların ön-test ve son-test karşılaştırılmalarında Wilcoxon eşleştirilmiş iki örnek testi, grupların gelişim farklarında Mann-Whitney U testi uygulanmış ve parametreler arasında p<0,05 ve p<0,01 düzeyinde ilişkiler aranmıştır. Çalışma sonunda, fiziksel aktivitelerin insan vücudu üzerindeki olumlu etkilerinin engelli insanlar içinde önemli yararlar sağladığı saptanmış, basketbol uygulamasına katılan engelli bireylerin fiziksel uygunluk düzeylerinin ve hareket davranışlarının geliştiği görülmüştür. nsel engelli, Basketbol antrenmanı, Fiziksel uygunluk İNGİLİZCE TEZ BAŞLIK: Determination the Effects of Basketball Training to the Physical Fitness of People with Mental Disabilities Adı ve Soyadı: Yüksel Savucu Danışmanın Adı: Doç. Dr. Bilsen Sirmen Program: Doktora Beden Eğitimi ve Spor SUMMARY The aim of this study was to determinate the effects of basketball training on the physical fitness of people with mental disability. Basketball training programs aimed to achieve improvement on their physical and movement skills and to create the soul of team among mentally challenged people. Total 30 trainable individuals with mental disability attending to the school in Metin Sabancı Spastic Children Centre whom were between 18-25 years (15 experimental-15 control groups) were chosen randomly into this study. Individuals in the experimental group were applied basketball training (Special Olympics Games) as twice in a week for 70 minutes each, totally for three month, on their physical fitness and anthropometric characteristics. The control group also was assessed according to the same program as pretest and posttest. Special Olimpics Games Basketball Skills Assesment Test and Brockport Test Procedures for adapted children were used for both groups. To analyse the statistical datas, Wilcoxon paired two test was used to compare the results of the pre-test and post-test of groups. Mann-Whitney U test was used to determine the differences of groups in the level of p<0,05 and p<0,01. In conclusion, it was shown that basketball training can be proposed as an effective tools for trainable mentally disabled individuals to provide improvement on their physical and movement skills. Key Words: Mentally disabled, Basketball training, P
Keywords: Basketbol; Spor, Özürlüler İçin