Lactobacillus plantarum suşlarının ultrasonikasyon öncesi ve sonrası antimikrobiyal etkinliğinin spot on lawn yöntemi ile araştırılması - RAYAMAN, PERVİN; BİNGÖL ÖZAKPINAR, ÖZLEM (My University, 2023)
Giriş ve Amaç İnsan sindirim sistemi patojen mikroorganizmaların gelişimini baskılayan ve sağlıklı bir sistemi teşvik eden yaklaşık 400 probiyotik bakteri türünü içermektedir. Çalışmamızın amacı farklı probiyotik ürünlerden izole edilen Lactobacillus plantarum suşlarının ultrasonikasyon işlemi öncesi ve sonrası göstereceği antimikrobiyal aktivitelerinin 'spot on lawn' yöntemi ile karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem Probiyotik mikroorganizmalar Lactobacillus plantarum Amerikan Tipi Kültür Koleksiyonu (ATCC) 14917 ile peynir altı suyundan ve eczane preparatından izole edilen 2 faklı Lactobacillus plantarum olmak üzere toplamda üç faklı Lactobacillus plantarum suşunun in vitro koşullarda Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Salmonella typhimurium ATCC 14028, Escherichia coli ATCC 11229, Staphylococcus aureus ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae ATCC 4352 ve Candida albicans ATCC 10231 mikroorganizmaları üzerinde antimikrobiyal aktivitesi araştırılmıştır. Çalışmamızda bulunan mikroorganizmalar Marmara Üniversitesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın kültür stok koleksiyonundan temin edilmiştir. Probiyotik mikroorganizmaların antimikrobiyal etkisi spot on lawn yöntemiyle incelenmiştir. Lactobasillus plantarum’un üç farklı suşu 15 ml alınarak falcon tüplerine aktarılmış, Mann Rogosa Sharpe Agar (MRSA) içeren petri kaplarına damlatılmış ve inkübasyona kaldırılmıştır. Daha sonra tüplerdeki probiyotik mikroorganizma süspansiyonuna ultrasonikasyon cihazında ms 73 prob, %50 genişlik ayarlanarak; 6 dakika boyunca ultrasonik homojenikatör uygulanmış ve MRSA besiyeri içeren petrilerin yüzeyine 5 μL damlatılarak inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonrası üç ayrı Lactobacillus plantarum suşunun bulunduğu petri plaklarının üzerine McFarland 0,5 standart bulanıklığına ayarlanmış bakteri ve McFarland 1 standart bulanıklığına ayarlanmış maya süspansiyonu yumuşak agar üzerine dökülmüş ve petriler 24 saat boyunca 37°C sıcaklıkta inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonrası oluşan inhibisyon zonlarının çapları dijital kumpas ile mm olarak ölçülüp kaydedilmiştir. Bulgular ve Sonuç Çalışmamızda Lactobacillus plantarum ATCC 14917 suşu ultrasonikasyon sonrası tüm bakterilere karşı başlangıç değerlerine göre daha fazla antimikrobiyal aktivite gösterirken, eczane preparatından izole edilen Lactobacillus plantarum suşunun Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus ve Candida albicans'a karşı; peynir altı suyundan izole edilen Lactobacillus plantarum suşunun ise Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae ve Candida albicans’a karşı antimikrobiyal etki gösterdiği saptanmıştır. Probiyotik mikroorganizmaların etki mekanizmalarının aydınlatılması için ileri çalışmalara gereksinim bulunmaktadır.
Keywords: antimikrobiyal etki; Lactobacillus plantarum; patojen mikroorganizma; probiyotik; spot on lawn; ultrasonikasyon; yararlı mikroorganizmalar