Eğitim, Özgürlük ve Tel Örgüler Bağlamında Okuldan Kaçmak: Gitmekmi Zor, Kalmak mı? - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bazı öğrenciler için okul, gidilmek istenmeyen ya da gidilse de ilk fırsatta kaçılacak bir yer olabilmektedir.Öğrencilerin ‘içeride tutulmasını’ sağlamak için de okul idaresi tarafından başta tel örgü olmak üzere birçokönlem alınmaktadır. Öğrencilerin okuldan kaçma isteklerinin nedenlerini belirlemek, durum karşısındakiduygularını ve çözüm önerilerini öğrenmek, bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışma, nitel biraraştırma olup, durum çalışması olarak desenlenmiştir. Araştırma için bir meslek lisesi seçilmiştir. Okuldankaçmayı alışkanlık haline getirmiş 15 öğrenci ile aynı okulun 3 rehber öğretmeni araştırmanın çalışma grubuolarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak 8 açık uçlu sorudan oluşan bir anket kullanılmıştır. Ayrıca okulunrehber öğretmenleri ile de yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler nitel veri analizyöntemlerinden içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre öğrenciler, özellikle öğlearalarında dışarıda yemek yemek için ve derslerin sıkıcı olmasından dolayı okuldan kaçmaktadır. Öğrencilerokulda eğitim öğretim dışında farklı aktivitelere de ihtiyaç duymaktadır. Rehber öğretmenler de öğrencilereanlayış ve yaklaşımı merkeze alan bir bakış açısının okulda hâkim olması, dışarıda çekici gelen imkânların okuldasunulması ve öğrencilerin özgürlüğü okulda hissetmesinin gerekliliği noktasında görüş belirtmişlerdir.

This study aims to identify the reasons why students want to skip school, whose purpose is to prepare them for life, and to learn their feelings and suggested solutions about this issue. This is a qualitative study and designed as a case study. A vocational high school is selected for study. 15 students with a habit of skipping school are identified as the work group of the study. As a tool for data collection, a survey consisting of 8 openended questions that aim to find out education and learning perceptions, reasons for skipping school, and suggested solutions is used. In addition, 3 guidance counselors were also face-to-face interviewed in order to understand the case studied in a detailed fashion. The data obtained is made subject to content analysis which is a method of qualitative data analysis. Students say that the money spent for such measures would be more useful if spent on plays and activities. Guidance counselors also underline that students should be approached with empathy and care, opportunities outside school which attract students should be provided at school lessons should be more enjoyable, and students should feel freer at school.
Skipping School in the Context of Education, Freedom and Wire Fences: Which One is Difficult? Going or Staying?