Supply chain reengineering and application to an industrial company - Turhan, Zehra Deniz (My University, 2010)
TEDARİK ZİNCİRİ YENİDEN YAPILANDIRMA VE BİR SANAYİ ŞİRKETİ UYGULAMASI Artan rekabetle beraber bugünün olduğu kadar yarının da pazar koşullarına uygun performans sergileyen tedarik zincirlerine olan ihtiyaç artmaktadır. Tedarik zincirleri daha karmaşık organizasyonlara dönüştükçe, tedarik zinciri performansını arttırmaya yönelik her türlü çalışma başarı şansını önemli ölçüde azaltacak kadar kompleksleşmektedir. Bu karmaşıklığın başarılı bir şekilde yönetilebilmesi ve bu yönde genişlik ve derinliğin doğru belirlenmesi, tedarik zinciri yeniden yapılandırma çabasının bir zaferle sonuçlanması açısından kritiktir. Ancak literatürde bu problem etraflıca ele alan kapsamlı bir kavramsal yaklaşım bulunmamaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, dekompozisyon tabanlı tedarik zinciri performans ölçütlerini kullanan bir karar aracı ile bu boşluğu doldurmaktır. Çalışma, oldukça sığ olan tedarik zinciri yeniden yapılandırma yazınında tedarik zinciri yeniden yapılandırma boyut ve yaklaşımlarının incelenmesi ile başlamaktadır. Yeniden yapılandırma literatüründe yer alan temel yaklaşımlar kullanılarak, tedarik zinciri yeniden yapılandırma için prosedürel bir model oluşturulmaktadır. Akabinde, her türlü yeniden yapılandırma çalışmasının sistemin en azından bir parçasının performansını iyileştirmek için yapılacağı mantığından hareketle, tedarik zinciri performans yönetimi yazınının detaylı bir incelemesi sunulmaktadır. Bu çalışmalar ışığında aksiyomlarla tasarım tekniği kullanılarak performans bazlı bir tedarik zinciri yeniden yapılandırma modeli geliştirilmektedir. Geliştirilen model, sanayi sektöründe bir firmanın tedarik zincirinde uygulanmıştır. Uygulama sonucu firmanın ihtiyaçları ve stratejileri doğrultusunda oluşturulan yeniden yapılandırma tasarımı sunulmaktadır. Iyileştirmeleri ortaya koymak adına bir simulasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Vaka çalışmasına destek olması amacı ile bu tez çalışması çok yöntemli bir yaklaşım izleyerek farklı sektörlerden konu uzmanları ile yapılan görüşmelerden de faydalanmıştır. Yapılan görüşmeler, sektör çalışanlarının geliştirilen modelin uygulanabilirliği ve faydalılığına dair fikirlerini almayı amaçlamaktadır. Bu tez çalışması, aksiyomlarla tasarım ilkelerini kullanarak performans ölçütleri bazlı bir tedarik zinciri yeniden yapılandırma modeli sunmaktadır. Çalışmanın literatürdeki bu alandaki boşluğu doldurarak hem akademisyenlere hem de uygulamacılara tedarik zinciri yeniden yapılandırma tasarımlarında bir yön sağlaması umulmaktadır.

SUPPLY CHAIN REENGINEERING AND APPLICATION TO AN INDUSTRIAL COMPANY Intensifying competition is increasing the need for better performing supply chains that are commensurate with the requirements of the marketplace today as well as tomorrow. As supply chains evolve into more complicated organizations, any effort to improve the performance of a supply chain becomes prohibitively complex. In order to successfully manage the arising complexity, determination of the depth and breadth of a supply chain reengineering endeavor is critical to the triumph of the effort. However, the literature possesses no comprehensive frameworks to approach this problem in a cohesive manner. The purpose of this dissertation is to fill this gap by offering a solution to this problem by presenting a decomposition-based decision making tool based on supply chain performance measures for supply chain reengineering. The work starts with a literature review of the rather meager supply chain reengineering literature, exploring various dimensions and approaches to supply chain reengineering. Based on general frameworks present in reengineering literature a procedural model for supply chain reengineering is generated. Afterwards, a thorough review of supply chain performance management literature is conducted, based on the rationale that the purpose of any reengineering effort lies in alleviating the performance of some part of the system. Based on the insights gained, using the axiomatic design technique, a performance-based supply chain reengineering model is developed. The developed model is applied in an industrial setting. The resultant reengineering design based on the needs and strategies of the firm in question is presented. A thorough simulation study follows to impart substantial improvements. To support the case study, the dissertation also assumes a multi-method approach by the inclusion of subject matter expert interviews from various sectors. The interviews are geared towards incorporation of practitioner point of view on the usefulness and applicability of the generated model. This dissertation presents a model of supply chain reengineering based on axiomatic design using performance measures. It is expected to fill a gap in the area and be instrumental to both researchers and practitioners by providing a direction for coherent decision making on supply chain reengineering studies.
Keywords: Endüstri; Endüstri Mühendisliği; Tedarik Zinciri