1695 ve 1696 Avusturya seferlerinde organizasyon ve lojistik - Sevinç, Tahir (My University, 2010)
‘‘1695 ve 1696 Avusturya Seferleri’nde Organizasyon ve Lojistik’’ adıyla ortaya konan bu çalışma ile Osmanlılar tarafından yapılan bu seferlerin iaşe, ikmal ve diğer lojistik faaliyetlerinin yanı sıra, organizasyon çerçevesinde ordunun hareketi ile Avusturya orduları ile girişilen muharebeler neticesinde Macaristan cephesinde bazı kalelerin fetihleri incelenmeye çalışılmıştır. Bu seferler sırasında kapıkulu ve eyalet askerlerinden müteşekkil ve sayıları yüz elli bini aşan Osmanlı ordusunun teçhizat, iaşe, ikmal gibi organizasyon ve lojistik ihtiyaçlarının tamamlanması için Osmanlı coğrafyasındaki bütün imkanlarından istifade edilmiştir. Ordunun geçiş güzergahında bulunan yol ve köprüler tamir olunurken, ihtiyaca göre yeni köprüler inşa edilmiştir. Ordunun güzergah boyunca beslenmesi için halktan nüzul, sürsat ve mübayaa yoluyla temin olunan erzak ve yiyecekler menzillerdeki ambar ve mahzenlere depolanmış ve buralarda askere dağıtılmıştır. Sefer organizasyon ve lojistiği kapsamında ordu için temin olunan mühimmat ve erzakın taşınmasında kullanılan deve, at, katır ve arabalar ile Tuna Nehri ulaşımında kullanılan miri malı ve özel gemilerin temin edilme biçimleri ile bunlardan ne şekilde istifade edildiği konusu derinlemesine incelenmeye çalışılmıştır.

In this study named “Organization and Logistics in Austria Expeditionaries 1695 and 1696 ”, right along with the food supplies, servicing and other logistics activities; army’s movement and conquering of some Hungary castles as a result of battles against Austria army in an aspect of organization is analyzed. During these expeditionaries what opportunities were presented in Ottoman boundaries were taken for satisfying demands like food supplies, servicing and organization of Ottoman army, which had more than 150.000 soldiers including sultan’s house and county troops. The roads and the bridges that were on the road of the army were repaired; at the meantime new bridges were constructed in the case of need. The food supplies that had been collected from the nation for nourishing the army in its route were put in storages in camps and dispensed to the soldiers from these storages. Camels, horses, mules and cars used for carrying food supplies and ammunitions for the organization and logistics of the expedition and public property and private ships for transportations in the Danube River and how benefited from these are studied.
Keywords: Lojistik_Avusturya; Yeniçağ