Mürekkep püskürtmeli baskı sistemlerinde solvent bazlı ve UV bazlı mürekkeplerin tekstil ve branda üzerine yapılan baskılarda görüntü kalitesine etkisi - Gençkaya, Esra (My University, 2011)
MÜREKKEP PÜSKÜRTMELİ BASKI SİSTEMLERİNDE SOLVENT VE UV BAZLI MÜREKKEPLERİN TEKSTİL VE BRANDA ÜZERİNE YAPILAN BASKILARDA GÖRÜNTÜ KALİTESİNE ETKİSİ Matbaacılığın gelişmesiyle birlikte, baskı endüstrisinde de kullanılan malzemeler ve teknikler açısından çok büyük ilerlemeler olmuş ve özellikle dijital teknolojiler son yıllarda çok hızlı bir şekilde gelişme göstermiştir. Dijital teknolojiler kuru tonerli sistem ve mürekkep püskürtmeli sistemler olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Bu yüzden bu teknolojilerle yapılan baskı malzemeleri ve baskı çeşitlerinin tanınması ve standartlarının oluşturulması gerekliliği doğmuştur. Dijital baskı için seçilen imajlarda bir takım özellikler aranmalıdır. RGB çalışılması, yüksek rezolüsyonlu olması, yüksek bit derinliği kullanılması, sıkıştırılmış kayıt formatlarından kaçınılması, arka alanların çok açık renklerden seçilmemesi gibi özellikler bu durum için geçerlidir. İyi sonuç alabilmek için dosyaların uygun biçimde hazırlanması gerekmektedir. İnk-jet sistemlerde baskı yapılırken kullanılan mürekkepler su bazlı, solvent bazlı, eko-solvent bazlı, yağ bazlı, UV bazlı ve Latex mürekkeplerdir. İnk-jet sistemli, dijital baskı yöntemleri kullanılırken en büyük problem baskı malzemeleri ile hangi tip mürekkebin daha iyi sonuç vereceğinin bilinmemesidir. Bu handikap en çok da iç mekan ve dış mekan baskılarında kullanılan tekstil ve branda baskı altı malzemelerinde ortaya çıkmaktadır. Bu durum zaman, maliyet ve işgücünün kaybına neden olmaktadır. Bu tez çalışmasında branda ve tekstil baskı altı malzemeleri üzerine solvent ve UV bazlı püskürtmeli mürekkepler kullanılarak baskılar yapılmıştır. Baskılar yapıldıktan sonra ICC profilleri çıkartılan numunelerin, renk evrenleri, nokta kazançları ve gradasyon eğrileri çıkartılmış, makinelerin kolormetrik karşılaştırmaları yapılmıştır. Bu ölçümlerin sonucunda hangi malzemenin, hangi baskı makinesinde ve hangi mürekkeplerle daha iyi sonuç verdiği saptanmış, baskının görüntü kalitesine etkisi tespit edilmiştir.

THE EFFECT OF SOLVENT AND UV BASED INKS ON IMAGE QUALITY, APPLIED ON BRANDA AND TEXTILE VIA INKJET PRINTING SYSTEM With the development of printing, materials and techniques used in the printing industry has progressed much, and especially digital technologies has develeoped fast. Digital technologies are divided into two categories dry toner and ink-jet systems. Therefore, print materials and types which are done with these technologies need to be known and standards are required to be formed. Some features should be sought in the images which are choosen for the digital printing such as mode RGB, being at high resolution, using of high bit depth, avoiding from the compressed recording format, choosing background colors not from so light colours are applied for this situation. Files should be prepared properly to get a good result. The inks used in ink-jet systems are water based, solvent based, eko-solvent based, oil-based, UV based and Latex. The biggest problem while using digital print techniques with ink-jet systems not having to knowledge of which ink will give a better result. With print material this disadvantage emerges mostly in textile and canvas printing materials used for indoor and outdoor prints. This causes time, money and labor. In this dissertation study, prints are done on branda and canvas printing materials via solvent based and UV based ink-jet inks and the effect of print on vision quaility is established. After the printing process, gamut views, dot gains and gradation curves of the samples that ICC profiles were found and defined, and colorimetric comparisons of the machines were made. As a result of these measurements, which material produced better results with which printing machine and inks, and the effect of the printing image quality has been determined.
Keywords: Basım Mürekkepleri; Baskı Kalitesi; Baskı Teknikleri; Matbaa Eğitimi