YAŞ TUĞLA KURUTMA PARAMETRELERİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bu çalışmada, kil içeriği farklı (%40, 50 ve 60) yaş tuğla numuneleri laboratuvar ölçekli tünel kurutucuda farklı kurutma havası sıcaklıkları (50, 60 ve 70 o C) ve hızlarında (1,13; 1,52; 1,66 m/s) kurutulmuştur. Deney sonuçları incelendiğinde, herhangi bir kil içeriğine sahip numunelerde kurutma havası sıcaklığı artışıyla kuruma süresinin azaldığı görülmüştür. Kil içeriği %40 olan numune için kurutma havası sıcaklığı 50 o Cde kuruma süresi 280 dakika, 70 o Cde ise 170 dakika olarak ölçülmüştür. Numune kil yüzdesi artışıyla kurutma süresinin arttığı görülmüştür. Kurutma havası sıcaklığı 50 o C ve hızı 1,13 m/s olduğu koşulda en düşük kil (%40) içerikli numunenin kuruma süresi 280 dakika iken en yüksek kil (%60) içerikli numuneninki 315 dakika olarak belirlenmiştir. Kurutma havası sıcaklığı numune kuruma küçülmesini etkilemiştir. Kurutma havası hızı 1,13 m/s iken kil içeriği %40 olan numune, 50 °Cde kurutulduğunda toplam kuruma küçülmesi %5,90, 70 °Cde ise %4,89 olarak ölçülmüştür. TS 2514 standardına göre kurutulmuş numunelerin eğilme dayanımı en az 1 MPa olmalıdır. Numunelerin test sonuçları incelendiğinde, tüm kurutma parametreleri için eğilme dayanımlarının 1 MPadan yüksek olduğu görülmüştür.

In this study, wet brick samples with different clay contents (40, 50 and 60%) were dried at various drying air temperatures (50, 60 and 70 o C) and velocities (1.13; 1.52; 1.66 m/s) in a laboratory scale tunnel dryer. The results indicated that increasing air temperature reduces drying time at any clay content of the brick body. Drying times were obtained as 280 and 170 minutes at drying air temperatures of 50 and 70 o C for sample with 40% clay content, respectively. Increasing clay percentage in wet brick body resulted in an increase of the drying time. At drying air conditions (50 o C, 1.13 m/s), the sample with the lowest clay content (40%) had 280 minutes drying time whereas the highest clay content one (60%) had 315 minutes drying time. The drying air temperature also affected sample s drying shrinkage. Drying air temperatures increased from 50 to 70 o C , total drying shrinkage decreased from 5.90% to 4.89% (40% clay content and 1.13 m/s air velocity), respectively. According to TS 2514, flexure strength has to be at least 1 MPa for dried bricks. When all test results were examined, they had been seen that the flexure strength values were quite higher than 1 MPa.
EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF DRYING PARAMETERS OF WET BRICKS