Small and medıum busınesses expectatıons and awareness of ınternet and extranet - Çakmaklı, İhsan (My University, 1999)
Internet and related technologies is growing with an unpredictable rate. Within a few years, number of people using the Internet rises from thousands to tens of millions. It affects our lives. Internet and related technologies become an essential point in our daily lives. Internet biggest impact is seen on the business area. Recent developments and the related technologies have put the Internet into a new marketing and advertising medium. Internet is becoming the important place for conducting commerce and transactions. Internet offers low cost businesses with a lower capital and high interactivity for commerce. It speeds up the business and provides a fast, easy communication channel between sellers and customers. In fact, it's the e-commerce, which is defined as: the use of internetworked computers to create and transform business relationships. It's not only buying and selling products online, it's including all kind of transactions online. Internet would be very efficient medium for SMEs. Within the Internet, SMEs disadvantages related to their size, become advantages. Affect of firm size and the capital is reduced with the Internet. Flexibility and innovation become the key points in business. Small and Medium Companies can compete with large companies using the Internet and related technologies. SMEs can use the Internet to penetrate the foreign markets. Internet helps SMEs to decrease the research and development, marketing and advertising costs and increase the efficiency of R&D, marketing and advertising activities. To find out SMEs expectations, awareness about the Internet & extranet and the status of Internet use, the survey study has been conducted. Questionnaires are distributed to the SMEs by fax, e-mail or by hand. The results of these questionnaires are collected in various ways. These results are analyzed by SPSS program to find out the frequencies and comparisons with various parameters that is thought to be important. The survey results show that the government and related organizations have to take necessary measures and provide support to SMEs for enhancing the Internet usage.

Internet günümüze kadar inanılmaz bir hızla büyüdü. Belki de bu büyüme dünyadaki herhangi bir alanda olabilecek en büyük büyümelerden biriydi. 5-6 sene içerisinde Internet kullanıcı sayısı binlerden, on milyonlara çıktı. Internet'in gelişmesi ve kullanımının artması, Internet'in yaşamın her alanına girmesine neden oldu. Günlük işlerimizden, en elzem faaliyetlerimize kadar Internet'in etkisi her alanda hissedilmeye başladı. Başlıca etkisi ise iş hayatında oldu. Teknolojilerde ve uygulamalardaki yeni gelişmeler Internet'i yeni bir pazarlama ve tanıtım ortamı haline getirdi. Internet ticaret ve işlemlerin icra edildiği en önemli ortamlardan biri haline geldi. Internet az maliyetli ve sermayeli işlerin kurulmasına ve yüksek oranda etkileşime imkan sağladı. Aslında bu e-ticaret'dir. E-ticaret, elektronik ortamda gerçekleşen her türlü ticari işlemi kapsamaktadır. E-ticaret'in yaygınlaşmasında hiç kuşku yok ki en önemli etkenler Internet'in getirdiği yeni özellikler, fonksiyonlar ve bunların etkileridir. Anında ve Dünyanın hemen her yerinden sağlanan erişimi, sınır tanımayan yapısı ve üzerinde farklı şekillerdeki komunikasyon türlerine rahatlıkla imkan vermesinin bunda rolü yoktur. Küçük ve Orta Büyüklükteki firmalar, Internet ve buna bağlı olan değişikliklerin etkisinin hissedildiği başlıca alanlardan birisi oldu. Internet ile firma büyüklüğüne bağlı dezavantajların avantaja dönüşmesi gündeme geldi. Firma büyüklüğünün ve ya fiziksel şeklinin önemi büyük oranda azaldı. KOBI'lerin Internet'i kullanarak büyük firmalarla rekabet yapabilmesi gündeme geldi. Esneklik ve yaratıcılık iş hayatında önem kazandı. KOBI'ler Internet'i kullarak dış pazarlara açılması, müşteri hizmetlerini, araştırma-geliştirme ve reklamını düşük bütçeyle etkin olarak yapabilme imkanına kavuştular. KOBI'lerin Internet'ten beklentileri ve kullanım durumlarının belirlenmesi, KOBI'lere Internet teknolojilerini kullanma ve adaptasyondaki zorlukları aşmada yardımcı olacağı düşünülmektedir. Bu hususları belirlemek amacıyla Türkiye'deki KOBI'lere bir anket çalışması düzenlenmiştir. Anket sonuçların analizi için SPSS kullanılmış. Anket çalışması sonucunda, Internet ve teknolojilerinin KOBI'lerdeki kullanım durumu ve gerek devletin, gerekse ilgili müesselerin KOBI'lere Internet kullanımının yaygınlaştırılması konusunda, kendilerinden beklenilen çalışma ve hizmetlerde bulunması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Keywords: Internet