1990-2003 Türk iç borç yönetimi - Demirel, Alper Bora (My University, 2004)
1990 Öncesinde daha çok kalkınmaya yönelik artan kamu harcamalarının finansmanı vergi gelirlerinin yetersizliği sebebiyle borçlanmayla sağlanmıştır. 1990'lara kadar artarak gelen iç borçlar bu yıllardan sonra daha çok kamu açıklarının finansmanında kullanılmış yıllar itibariyle artmaya devam etmiitir. İç borçların siyasi tercihler sebebiyle verimsiz kullanılması kamu kesimi borçlanma gereğini oldukça yükseltmiştir. Durum, borcun borçla ödendiği bir hale dönüşmüş ve iç borçlar her yıl daha da artmıştır. Yüksek miktardaki borçlanma ise, toplam kamu harcamaları içerisindeki faiz harcamalarının payını arttırmıştır. Kamu harcamalarındaki faiz yükü artışı her geçen gün Türkiye'yi daha zor bir duruma götürmüş, borç-faiz kısır döngüsü içerisine sokmuştur. Türkiye bu dönemde iç borçların çevrilebilirliğinin tartışıldığı bir problemle karşı karşıya kalmıştır. Kamu gelirlerinin kamu giderlerini karşılayamaması durumunda iç borçlara başvurulması doğaldır, ancak yüksek reel faizler ve iç borçların miktarı yıllık faiz ödemelerinin normal gelirlerle karşılanamaması sonucunu doğurmaktadır. Faiz ödemeleri için yeniden borçlanmak zorunda kalınmaktadır. Bu, yeni kaynak sağlanmadığı halde borç stokunun sürekli olarak artması sonucunu doğurur ve borç kısır döngüsü olarak adlandırılır. 1994 ve şubat 2001 ekonomik krizleri Türkiye'yi ekonomik ve sosyal açıdan etkileyen önemli gelişmelerdir. Bu ekonomik krizler iç borç stokunda önemli artışlara sebep olmuş ve şubat 2001 krizinin etkileri hala devam etmektedir. Türkiye'nin iç borç-faiz kısır döngüsü içerisine girmesinin temel sebebi iç borçların verimsiz kullanılması ve iç borç yönetiminin siyasi kaygılar doğrultusunda hareket ederek ülke gerçekleriyle bağdaşmayan uygulamalarıdır. Name and Surname:Alper Bora Demirel Field:Finance Programme:Financial Economics Supervisor:Professor Dilek Yılmazcan Degree Awarded and Date:Master - July 2004 The domestic debts, internal debts

Before 1990 the increasing expenditures of public financing were provided by debts because of the insufficient taxes towards the development. The domestic debts that have increased since 1990's have been used for financial deficits. The domestic debts have increased very much and have been used for the public deficits for ages. The unproductive use of the internal debts as an outcome of political preferences, the need of public borrowing has increased a lot.That turned into a position that the debts have been paid with the debts, and the internal debts have increased continuously since then. And the large deal of borrowings increased the share of the interest expenses. The interest burden in public expenditures have put Turkey into an immensely difficult situation in every respect and all this created a vicious circle of debts and interest payments. Turkey has encountered a lot of problems about the exchange of internal debts. It is so natural to demand internal debts when public incomes do not cover public expenditures, but high real interests and the amount of internal debts cause the result that the annual interest payments can not be paid with the usual incomes. It is obliged to become indebted again and again. That causes the increase of the debt burden without obtaining new financial resources and it is called as ? vicious circle of debts.The crises of 1994 and February 2001 are very important events which affected Turkey from the point view of economy and social respects. These economic crises have caused a very great deal of increase of the internal debt stocks and the effect of the crisis February 2001 have also been felt even today by the people. The main reason of Turkey's internal debt and interest vicious circle are the unproductive use of the internal debts and the applications which are contrary to the realities of the country by the authorized administrators who aimed at political anxieties.
Keywords: Borçlar, Kamu_Türkiye; İç Borç