Spor tesislerinin fiziksel özelliklerine ilişkin sporcu ve antrenör istek ve beklentilerinin belirlenmesi - Ezcan, Volkan (My University, 2005)
SPOR TESİSLERİNİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE İLİŞKİN SPORCU VE ANTRENÖR İSTEK VE BEKLENTİLERİNİN BELİRLENMESİ Adı ve Soyadı: Volkan Ezcan Danışmanın Adı: Yrd.Doç.Dr. M. Zahit Seraslan Spor Yönetimi Bilimleri Beden Eğitimi ve Spor

Bu çalışmanın amacı; sporcu ve antrenörlerin, spor tesislerinin fiziksel özelliklerini, yaptıkları çalışmalara olan katkısı açısından değerlendirmeleridir. Araştırma İstanbul ili içerisinde yapılmıştır. En az 6 aylık spor geçmişi olan, 17 ve üzeri yaşa sahip sporcular (n=259) ve antrenörler (n=85) bu çalışmaya gönüllü olarak katılmışlardır. Araştırma kapsamında; spor tesislerinin fiziksel özellikleri ile genel kullanıcı ihtiyaçları arasında kurulan ilişki sonucunda ortaya çıkan parametrelerin, sporcu ve antrenörlere göre önemlerinin derecelendirilmesi istenilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS 13.0 paket programında yapılmıştır. İlk etapta tanımlayıcı istatistikler ortaya konulmuş arkasından bahsi geçen parametreler ile cevaplayıcıların cinsiyet, unvan ve spor tecrübesi gibi özellikleri arasındaki ilginin bulunmasının hedeflendiği ki kare analizleri yapılmıştır. P<0.05 durumu için anlamlı bir ilgi olduğu kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda spor tesislerinin fiziksel özelliklerine ilişkin parametreler ile cevaplayıcıların özellikleri arasındaki ilgi belirlenmiş ve oluşturulan matematiksel model sonucunda sporcu ve antrenörlerin spor tesislerine ilişkin ihtiyaçlarının sıralaması ortaya koyulmuştur. DETERMINATION OF THE PHYSICAL FEATURES OF THE SPORTS FACILITIES ACCORDING TO ATHLETES' AND TRAINERS' REQUESTS & EXPECTATIONS SUMMARY In this research, it is aimed to approach the athletes' and the trainers' point of view about the physical features that would be used as parameters for the design and plan of the sports facilities. Trainers (n=85) and athletes (n=259), at least 17 years of age and 6 months of sports experience, have attended this research voluntarily. The volunteers has been asked for prioritizing the physical feature parameters, emerged from the relation between general user requirements and sports facilitys' physical features, on the basis of the athletes' and the trainers' needs and demands. Statistical analysis of the provided data have been evaluated by using SPSS 13.0 package-program. First of all descriptive analysis and after that chi-square analysis, to reveal if there is a relation between the defined parametres and the concepts such as sex, title and sports experience, have been done. It's accepted as a considerable relation when the P value is smaller than 0,05 . As a result, the relation between the parametres related with the sports facilities' physical features and the characteristics of athletes' and trainers' are defined and the parametres related with the physical features of the sports facilities are graded according to the mathematical model which has been created by the author.
Keywords: Spor Tesisleri