Diflunisal’den hareketle hepatit-c ns5b polimeraz inhibitörü ve antikanser etki göstermesi olası yeni türevlerin sentezi - Şenkardeş, Sevil (My University, 2014)
1.ÖZET DİFLUNİSAL’DEN HAREKETLE HEPATİT-C NS5B POLİMERAZ İNHİBİTÖRÜ ve ANTİKANSER ETKİ GÖSTERMESİ OLASI YENİ TÜREVLERİN SENTEZİ SEVİL ŞENKARDEŞ PROF. DR. Ş.GÜNİZ KÜÇÜKGÜZEL FARMASÖTİK KİMYA Amaç Kanser, önemi giderek artan bir sağlık ve yaşam sorunu olarak bilinmekte ve kanser oluşumundaki basamakları baskılayan bileşikler halen araştırılmaktadır. Hepatit C ise Hepatit C (HCV) virüsünün neden olduğu, karaciğeri etkileyen ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu iki hastalık için etkin bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, yeni ilaçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Her geçen gün, bakteri ve funguslara karşı kullanılan antimikrobiyal etkili ilaçların etkisiz kalması, direnç gelişimi bu etkide yeni bileşiklerin sentezine gereksinim olduğunu göstermiştir. Gereç ve Yöntem Laboratuvarımızda sentezlenen diflunisal türevlerinin antitümöral, antimikrobiyal ve apoptoz indükleyici etkinlikleri ortaya çıkmıştır. Bu bilgiler ışığında, Diflunisal’in metanol içinde derişik sülfürik asit katalizörlüğü ile tepkimesinden elde edilen 2',4'-difluoro-4-hidroksi-bifenil-3-karboksilik asit metil esteri [1], bu bileşiğin hidrazin hidrat ile reaksiyonundan 2’,4’-difluoro-4-hidroksi-bifenil-3-karboksilik asit hidraziti [2] bileşiği kazanılmıştır. Bileşik 2’nin, çeşitli aromatik aldehitlerle kondensasyonu sonucunda 2',4'-difluoro-4-hidroksi-N'-(arilmetiliden)bifenil-3-karbohidrazit [3a-t], hidrazit-hidrazonların da kuru toluende, tiyoglikolik asit ile Dean-Stark su tutucusu varlığında ısıtılarak 2',4'-difluoro-4-hidroksi-N-(2-aril-4-okso-1,3-tiyazolidin-3-il)bifenil-3-karboksamit [4a-t] sentezlenmiştir. Bulgular ve Sonuçlar Sentezlenen bileşiklerin yapıları elementel analiz, UV, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, DART-MS ve HR-MS ile kanıtlanmış, saflıkları ise İTK ve YBSK ile kontrol edilmiştir. Biyolojik aktivite çalışmaları sonucunda, tiyofen-2-il sübstitüenti içeren 4a bileşiği IC50=5,2 mM ile K562 lösemi hücre hattında antikanser etki göstermiş ayrıca kaspaz yolağıyla apoptozu indüklediği sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte, hidrazit-hidrazon yapısı taşıyan 3b bileşiği HCV replikon hücrelerinde en yüksek inhibisyonu göstermiş olup, 4n bileşiğinin S.aureus suşuna karşı antimikrobiyal etkisi (MİK=16 mg/ ml) tespit edilmiştir. Apoptozis ve kanser, Diflunisal, HCV, Hidrazon, 4-Tiyazolidon. 1.

SYNTHESIS OF NEW DERIVATIVES AS POTENT HEPATITIS-C NS5B POLYMERASE INHIBITOR and ANTICANCER AGENT VIA DIFLUNISAL SEVIL SENKARDES THESIS ADVISOR: PROF. DR. S.GUNIZ KUCUKGUZEL DEPARTMENT OF PHARMACEUTICAL CHEMISTRY Aim Cancer, has been known as a health and life problems increasing importance and inhibit steps in cancer development are still being investigated. Hepatitis C, Hepatitis C (HCV) virus caused diseases affecting the liver is a serious infection. There is not an effective treatment for these diseases and there is a need for new drugs. It is demonstrated that, is need to be the synthesis of new compounds because of resistance development and ineffectiveness of antimicrobial drugs against the the bacteria and fungi, day by day. Materials and Methods Diflunisal derivatives which had been synthesized in our laboratory were demonstrated to have antitumor, antimicrobial and apoptosis-inducing activity. In light of this, the reaction of diflunisal and methanol in the presence of a few drops of concentrated sulfuric acid obtain methyl 2',4'-difluoro-4-hydroxybiphenyl-3-carboxylate [1] and by the reaction of compound [1] with hydrazine-hydrate, 2',4'-difluoro-4-hydroxybiphenyl-3-carboxylic acid hydrazide [2] was gained. 2',4'-difluoro-4-hidroxy-N'-(arylmethylidene)biphenyl-3-carbohydrazides [3a-t] were carried out by condansation with compound [2] with various aromatic aldehyde. 2',4'-difluoro-4-hydroxy-N-(2-aryl-4-oxo-1,3-thiazolidin-3-yl)biphenyl-3-carboxamide [4a-t] were synthesized by refluxing compounds [3a-t] with thioglycolic acide in dry toluene under Dean-Stark trap to remove water. Results and Conclusions The characterization of the synthesized compounds were identified by the elemental analysis, UV, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, DART-MS and HR-MS spectral data while the purities of them were proved by TLC and HPLC. As a result of biological activities, compound 4a containing thiophen-2-yl substituent, possessed anticancer activity on leukemia cell linse K562 and induced apoptosis via caspase activation pathway with IC50=5,2 mM. Furthermore, compound 3b bearing hydrazide-hydrazone moiety, showed highest inhibitory activity on HCV replicon cells while compound 4n found to possess antimicrobial activity against S.aureus (MIC=16 mg/ ml). Apoptosis and cancer, Diflunisal, HCV, Hydrazone, 4-Thiazolidinone.
Keywords: 4-Tiyazolidon; Apoptozis ve Kanser; Diflunisal; Farmasötik Kimya; HCV; Hidrazon