Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmeler - Kayam, Övgü Sıla (My University, 2018)
Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde, sözleşmenin kuruluş tarzı, finansal hizmetlerin çeşitliliği ve karmaşıklığı gibi etmenler tüketici açısından pek çok olumsuzluğa yol açar. Bu durum finansal hizmetlere ilişkin mesafeli bir sözleşmenin tarafı olan tüketicilerin korunması ihtiyacını arttırır. Nitekim çalışmamızda finansal hizmetlere ilişkin mesafeli bir sözleşmenin tarafı olan tüketicilerin, karşılaşacakları muhtemel hukuki sorunlar saptanarak, tüketicilerin neden korunması gerektiği ortaya konmuş ve Tüketici Mevzuatı çerçevesinde söz konusu hukuki sorunlara yanıt aranmıştır. Bu bağlamda çalışmanın ilk bölümünde, tanımı, unsurları ve tarafları ile finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşme kavramı açıklanmış ve Tüketici Mevzuatının uygulama alanı dışında bırakılan sözleşmeler ele alınmıştır. İkinci bölümde, finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerin kurulması, hüküm ve sonuçlarını doğurması sorunsalı üzerinde durulmuştur. Dolayısıyla bu bölümde, sağlayıcıdan gelen beyanın ne zaman bağlayıcı bir öneri olduğu, tüketicinin ne zaman sözleşme ile bağlanmış sayılacağı veya sözleşmenin ne zaman hüküm ve sonuçlarını doğurmaya başlayacağı tartışılmıştır. Üçüncü bölümde ise finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde tüketiciyi koruyan yasal düzenlemelere yer verilmiştir. Esasen son bölüm, finansal hizmetlere ilişkin mesafeli bir sözleşmenin tarafı olan tüketicileri korumak için öngörülen hükümlere ayrılmış, bu bölümde sözleşme öncesi bilgilendirme yükümlülüğü ve cayma hakkı başta olmak üzere tüketiciyi koruyan hukuki enstrümanlar detaylı olarak incelenmiştir.

In distance contracts on financial services, factors such as establishment style of contract, diversity and complexity of financial services cause many problems for consumers. These problems increase the need for protection of consumers who are parties to a distance contract on financial services. As a matter of fact, in our study all probable legal problems have been determined that these consumers who are parties to a distance contract on financial services will face. And it has been sought answers for the aforementioned legal problems within the framework of Consumer Legislation. In this context, in first chapter of this study, the concept of distance contracts on financial services has been explained within its definition, elements and parties. Thereafter the contracts which are excluded from the application field of Consumer Legislation have been handled. In second chapter, it has been dwelled upon the problems in establishing and in terms and results on distance contracts on financial services. Therefore, in this chapter, it has been discussed about when the declaration from the supplier is a binding proposal, when the consumer will be counted as contracted, or when the contract will start to have consequences. In third part, it has been emphasized about legal arrangements protecting consumers in distance contracts on financial services. In fact, the final chapter is devoted to provisions intended to protect consumers who are parties to a distance contract on financial services. In this chapter legal instruments to protect the consumer, especially information obligation before contract and right to withdraw, have been examined detailly.
Keywords: Consumer Law; Consumer Protection; Contracts; Distance Contract; Distance Contract On Financial Services; Establishment Of Contracts; Financial Consumer; Financial Service; Financial services industry; Finansal Hizmet; Finansal hizmetler endüstrisi; Finansal Hizmetlere İlişkin Mesafeli Sözleşmeler; Finansal Tüketici; Internet Banking; İnternet Bankacılığı; Law and legislation; Mesafeli Sözleşme; Mobil Bankacılık; Mobile Banking; Sözleşmeler; Sözleşmelerin Kurulması; Telefon Bankacılığı; Telephone Banking; Turkey; Tüketici Hukuku; Tüketicinin Korunması; Türkiye; Yasa ve yasama