Arap Baharının İran ve Suudi Arabistan güvenlik harcamalarına etkisi ve ekonomi politik analizi - Akgün, Seyfullah (My University, 2017)
İlk insandan günümüze kadar, güvenlik fenomeni, insanoğlunun ele aldığı en önemli konulardan bir tanesidir. İnsanlık tarihi kadar eski olan güvenlik ihtiyacı, aileden köylere, kasabalardan şehirlere, şehirlerden devletlere kadar insanoğlunun meydana getirdiği tüm organizasyonların başat sorunsalıdır. İnsanlığın binlerce yıllık birikimi boyunca güvenlik olgusuna nasıl yaklaşılması gerektiği ve güvenliğin nasıl tesis edileceği noktasında çok çeşitli görüşler ortaya çıkmıştır. Büyük ve yıkıcı savaşların yoğun bir şekilde yaşandığı 19. ve 20. yüzyıl boyunca, devletler varlıklarını sürdürebilmek ve güvenliklerini sağlayabilmek için birbirleriyle kıyasıya bir rekabet içine girmiştir. 21. yüzyılın dünya siyaseti ve özellikle de Ortadoğu Bölgesi için en önemli olaylarından bir tanesi olan Arap Baharı, bölge ülkelerinin varlıklarını devam ettirip, ayakta kalabilmeleri için güvenlik politikalarını revize etmesine sebep olmuş, güvenlik harcamalarını artırıcı bir etki yaratmıştır. Bu çalışma, bölgenin fikirsel anlamda zıt iki aktörü olan İran ve S. Arabistan'ın, Arap Baharı sürecinde güvenlik politikalarını uygulayabilmek ve nüfuz alanlarını genişletebilmek için yapmış oldukları güvenlik harcamalarını ekonomi politik açıdan değerlendirmeyi amaçlamaktadır. venlik, Arap Baharı, İran, S. Arabistan, Ekonomi Politik, Güvenlik Harcaması

From the first man to the day-to-day, the security phenomenon is one of the most important issues that mankind has dealt with. The security need, which is as old as the history of humanity, should be the chief problem of all the organizations that human beings bring to the festival from the family to the villages, from the towns to the cities, from the cities to the states. Throughout its thousands of years of human experience, there has been a wide variety of views on how to approach security and how to establish security. Throughout the 19th and 20th centuries, when massive and destructive wars were experienced intensely, states compete with each other in order to survive and secure their assets. The Arab Spring, which is one of the most important events for the 21st century world politics and especially for the Middle East Region, has caused the countries of the region to revise their security policies so that they can survive and survive and have an effect of increasing security expenditures. This study aims at evaluating the political and political implications of the security spending that Iran and S. Arabia, two intellectual opposition to the ideology of the region, have carried out in order to enforce their security policies and expand their spheres of influence in the Arab Spring Key Words: Security, Arab Spring, Iran, S. Arabian, Political Economy, Security Expenditures
Keywords: 21. yy; Arap ülkeleri; Dış ilişkiler; Orta Doğu; Ortadoğu; Siyaset ve yönetim; Yönetim ve politikalar