XXI. yüzyılda insan kaynakları yönetimi ve GSM sektörü üzerine bir araştırma - Gök, Sibel (My University, 2005)
İnsan kaynakları yönetimi, 1970'lerde ortaya çıkmış, 1970 ve 1990 yılları arasında hızlı bir değişim ve gelişim süreci yaşamıştır. 2000'li yıllarda da, organizasyonların önemli bir stratejik birimi haline gelmiştir. Günümüzde insan kaynakları işlevleri ve uygulamaları, çevresel, örgütsel ve bireysel düzeyde yaşanan, teknolojik ilerleme, küreselleşme ve rekabet gibi birtakım değişim ve gelişmelerden etkilenmekte ve bu değişimlere göre biçimlenmektedir. Bu küresel değişimlerin etkileri, birçok ülkenin insan kaynakları uygulamalarında da görülmektedir. Bu çalışmada GSM sektörü insan kaynakları yönetimi açısından değerlendirilmiştir. İnsan kaynakları bilgi sistemleri, insan kaynakları iletişim programları, yönetim geliştirme, işgören tutundurma ve organizasyonel planlama - geliştirme uygulamaları önemi artan uygulamalar olarak ortaya çıkmıştır. İnsan kaynakları yönetimleri uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ise, nitelikli işgücü yetersizliği, hızlı teknolojik değişimlerin getirdiği sorunlar, örgüt kültürü ve örgütsel iletişim sorunları olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızda, bu sorunların giderilmesine yönelik çözüm önerileri sunulmuş, süreç önerisi ve bir model önerisi geliştirilmiştir. Human resources management emerging at the early 1970s experienced a rapid change and a development process between 1970 and 1990. It has became a crucial strategic department of the organisations in the 2000s. Human resources functions and practises are currently being affected by some innovations and developments such as technological evolution, globalisation and competition experiencing at the organisational and individual level and are being shaped in respect to them. The effects of these global changes can be viewed in the human resources practises of a plenty of countries. GSM sector is evaluated in this study by means of HRM. We found out that, human resources information system, human resources communication programs, management development, and retention and organizational planning-developing are getting to be the most important applications in HRM. Insufficient skilled employee, problems due to rapid technological changes, organization culture and organizational communication problems are viewed in the HR practises. In this study, we present, a process and a model suggestion for the solution of these problems
Keywords: Genel yönetim; İnsan Kaynakları Yönetimi; Personel yönetimi