Gıda ithalatında sağlık prosedürleri ve koşulları - Cavlı, Ayşe (My University, 2005)
Türkiye' de öne çıkan sektörlerden biri olan gıda sektörü, beslenmeye yönelik ürünleri kapsaması sebebiyle insan sağlığını direkt ilgilendirmektedir. Bu çerçevede gıda sektöründe çeşitli kural ve düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Gıda güvencesi, her insanın sağlıklı yaşayabilmesi ve hayatını sürdürebilmesi için her zaman yeterli ve dengeli gıdaya erişme hakkıdır. Bu kapsamda yürütülen gıda kalite kontrolü, halk sağlığını ve ekonomik çıkarlarını korumak, gıda sanayisinin gelişmesini sağlamak, dış piyasalarda pazar olanaklarının artırmak, ihracatı artırmak amacıyla yapılmaktadır. Türkiye'de gıda mevzuatı geniş kapsamlı olup, AB Müktesebatı ile uyum çalışmaları sürdürülmektedir. Bununla beraber, Türk Gıda Kodeksi oluşturulması, bir çok konuda gıda tebliğlerinin yayınlanması, özel gıda laboratuarlarının kurulmasındaki teşvikler, gıda laboratuarlarının akreditasyonu, HACCP ve ISO 9001 belgelerinin zorunlu hale getirilmesi sektörün daha verimli ve etkin sağlık koşullarına ulaşmasını sağlamaktadır. Name and Surname : Ayşe Cavlı Field : İktisat Program : Uluslararası İktisat Supervisor : Prof. Dr. Osman Küçükahmetoğlu Degree Awarded and Date : Graduate Program- November, 2005 Food Import, Food Sector, Food Secutiry Quality Control On Foods, Health Conditions On Foods

HEALTH PROCEDURES AND CONDITIONS IN FOOD IMPORT Food industry, as one of the most important sectors in Turkey, has direct relations with human health because of consisting nutrition goods. So food industry needs some rules and regulations. Food assurance, is a human right, provides that everybody can reach enough and equable nutrition for healthy and reasonable living standard. Quality control on foods obtains protection on public health and economic gains, progress in food industry, improvement in export and entering new markets. Laws and regulations about food are mostly wide in Turkey and there is an adaptation to EU Regulations. In addition the this food sector is becoming more productive and efficient about health conditions by some regulations like Turkish Food Codex and related acts, necessity of HACCP and ISO 9001 certifications, promotes on private foods laboratories, accreditation of foods laboratories.
Keywords: Gıda Sektörü